Alexandru Rafila a comentat decizia CNSU de a nu institui carantinarea Capitalei, dar și declarația lui Florin Cîțu, care preciza că s-ar dori introducerea certificatului verde pentru toate activitățile economice.
Într-o intervenție telefonică la Antena 3, Alexandru Rafila, deputat al PSD, a comentat decizia CNSU de a nu institui carantinarea Capitalei, dar și declarația lui Florin Cîțu, care preciza că s-ar dori introducerea certificatului verde pentru toate activitățile economice:
„Există o încercare a compromiterii profesioniștilor din sistemul de sănătate. Ceea ce s-a întâmplat astăzi în Comitetul Științifico-Tehnic al CNSU este o repetare a unei situații de la începutul pandemiei. Atunci, în acest comitet în care eram și eu, unde pledam pentru menținerea școlilor deschise, înainte de starea de urgență, cu toate că asta a fost părerea profesioniștilor, votul a fost contrar.
Ar trebui să întrebați și să vedeți cine face parte din acest comitet și o să constatați că majoritatea medicilor au votat pentru ceva, care se bazează pe experiența lor profesională, iar decizia a fost contrară. (...) Soluțiile propuse nu vor funcționa.
Ceea ce a propus domnul Cîțu, ieri, referitor la certificatul verde, care să fie utilizat în toate activitățile economice, era o nebunie, era inaplicabil și condamna niște oameni la moarte.
Gândiți-vă că la țară, în rural, oamenii nu au aceste certificate pentru simplul fapt că nu sunt conectați la Internet, nu au adresă de e-mail. Mulți nu au cum să ajungă la medicul de familie ca să-l obțină“, a precizat medicul Alexandru Rafila.
omitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat Hotărârea numărul 87 privind stabilirea măsurilor necesar a fi implementate la nivelul Municipiului București și județului Ilfov pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2.
Principalele prevederi:
-nevalidarea propunerii Institutului Național de Sănătate Publică pentru instituirea măsurii carantinei la „nivelul zonei metropolitane București”;
-intensificarea acțiunilor de control privind respectarea măsurilor de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 și aplicarea măsurilor prevăzute de cadrul normativ în vigoare;
-analizarea de către Grupul de Suport Tehnico - Științific privind Gestionarea Bolilor Înalt Contagioase pe teritoriul României a situației epidemiologice de la nivelul Municipiului București și județului Ilfov și propunerea de noi măsuri de limitare a răspândirii infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2 pentru activitățile cu risc ridicat de răspândire a bolii.
20 de doctori și asistenți medicali moldoveni vor veni în România pentru a-și ajuta colegii de peste Prut în lupta cu noul coronavirus. Aceștia vor activa la Spitalul modular Lețcani din Iași. Anunțul a fost făcut de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență de la București, Raed Arafat.
"Urmează să ajungă colegii din Moldova, să participe alături de colegii noştri din Iaşi la îngrijirea pacienţilor. Este nevoie mare şi chiar sunt bineveniţi ca să sprijine, ca să permită creşterea numărului paturilor la Leţcani", a menţionat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din România.
Potrivit șefului DSU, specialiștii moldoveni vor lucra cot la cot cu cadrele medicale militare și civile de la spitalul modular. Colegiul Medicilor din România urmează să emită documente temporare de practică medicală. Raed Arafat a menționat că propunerea de ajutor a venit din partea autorităților de la Chișinău.
"Am primit, prin Ministerul de Externe şi către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne, oferta Republicii Moldova de a trimite cadre medicale", a declarat Raed Arafat (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News