O coadă infernală de TIR-uri a fot surprinsă la punctul de trecere a frontierei Porubne-Siret.
Coada infernală de TIR-uri la PTF Porubne-Siret continuă să crească. Este afirmația unui șofer ucrainean.
Pe canalul de telegram „ДВІЖУХА ЧЕРНІВЦІ ● БУКОВИНА” a fost publicat un filmuleț în care un bărbat spune că coloana de TIR-uri formată la intrarea în Punctul de Trecere a Frontierei „Porubne” a ajuns la 50 de kilometri și începe din localitatea Mahala.
„Astăzi, Coada imensa de TIR-uri în punctul de control Porubne, la granița cu România, a atins un maxim record, de peste 50 de kilometri”, spune bărbatul.
Conform datelor furnizate de Serviciul de Stat pentru siguranța transportului din Ucraina „Ukrtransbezpeka”, la data de 3 noiembrie, ora 13.00, coada de TIR-uri la ieșirea din Ucraina prin PTF Porubne este de 39 de kilometri (un număr de 1.762 de mijloace de transport), conform Bucpress.
Clipul video poate fi urmărit AICI.
Asociația Diplomație și Identitate Culturală Europeană (ADICE) organizează concursul de eseuri cu tema „Îmi bate inima în limba română”, care își propune să stimuleze pe cei mai talentați elevi din Ucraina și Serbia să scrie despre comunitatea și localitatea natală („baștina”) și să îi premieze pe 25 dintre aceștia cu câte o tabletă. Scopul acestui proiect este promovarea limbii române și consolidarea sentimentului identității naționale românești în rândul copiilor din comunitățile istorice din Ucraina și Serbia.
Pentru românii din vecinătatea României, baștina este un cuvânt uzitat adesea și semnifică locul unde s-a născut și trăiește tot timpul cineva. Este pământul natal, autohton, moștenit din moși-strămoși. Fiecare localitate rurală, dar nu numai, încă mai păstrează o serie de valori din zestrea culturală și spirituală locală, materializate prin tradiții și obiceiuri, arhitectură, port popular și cântec tradițional, care trebuie descoperite, păstrate și puse în valoare. Copiii care compun eseuri obișnuiesc să scrie și să citească. Vor descrie astfel comunitatea și localitatea / regiunea natală, de baștină, din perspectiva proprie.
Demersul are ca obiective însușirea valorilor lingvistice și culturale românești, ca valori europene generale, precum și strângerea legăturilor comunităților istorice din cele două țări vecine cu România, prin intermediul presei, partenerilor, cadrelor didactice și asociațiilor non-guvernamentale.
Proiectul este finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și este organizat în parteneriat cu Centrul Media Bucpress Cernăuți, Centrul de Informare al României din Ismail, Asociația Românii Independenți din Serbia și Asociația Cadrelor Didactice din România. Coordonator proiect: Mihai Floroiu (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News