Andrei Eduard Burghelia, elevul constănțean din clasa a XII-a, care a criticat pe Facebook sistemului de învăţământ din România, a primit o scrisoare de la Paul Brazier, un părinte englez a cărei fiică a studiat 8 ani în România.
Paul Brazier a făcut o radiografie a sistemului de învăţământ din ţara noastră, laudând profesorii români şi îi consideră foarte bine pregătiţi, acesta considerând că sistemul în care se predă în România ar trebui să cunoască schimbări majore.
Englezul povesteşte că fiica lui a studiat în România timp de opt ani, dar că a fost nevoită să se întoarcă în Marea Britanie, pentru că "aici nimic nu are sens".
În textul publicat pe reţeaua de socializare, adolescentul a criticat aspru programa şcolară şi modul în care profesorii înţeleg să-i pregătească pe elevi pentru "examenul maturităţii". Tânărul povesteşte cum el şi colegii lui sunt nevoiţi să memoreze "munți de informații inutile" şi spune că la cursuri se "plictiseşte teribil" pentru că nu e încurajat să gândească critic, să fie creativ sau să lucreze în echipă.
"Ultima speranţă a sistemului de învăţământ din România stă în mâinile Guvernului. Profesorii ar trebui să lucreze mai multe ore, resursele ar trebui direcţionate în modernizarea şi chiar construcţia mai multor şcoli.
Fiica mea avea 16 ani când s-a întors în Anglia şi a început imediat studiile la o şcoală de afaceri, drept şi media, o şcoală pentru elevi cu rezultate foarte bune.
[citeste si]
Părerea mea este că profesorii care intimidează şi pun presiune asupra elevilor sau cei care acceptă cadouri ar trebui să fie concediaţi imediat şi scoşi la pensie, să nu mai profeseze niciodată. Relele tratamente ar trebui luate în seama de către autorităţi fără ca acestea sa aibă consecinţe asupra copilului. Îmi amintesc chiar eu despre un caz de pedofilie despre care elevilor le era frică să vorbească, tocmai pentru că se gândeau că vor păţi ei ceva.
Nu înţeleg de ce încă se construiesc noi biserici în fiecare colţ al României, dar nimeni nu investeşte în educaţie, în modernizarea şi construcţia de noi instituţii şcolare. Chiar cred că părinţii ar fi dispuşi să achite taxe mai mari în cazul în care acestea ar avea ca scop modernizarea şcolilor în care studiază copiii lor.
Ştiu că România are profesori extraordinar de bine pregătiţi şi foarte capabili să pună bazele şi de a duce pe umeri un nou sistem, însă ideile de pe vremea comunismului sunt încă adânc înfipte în şcoala românească. Mai consider că singura cale pentru ca elevii şi studenţii români să se poată bucura de un sistem de educaţie modern ar fi o foarte bună organizare, împreună cu dascălii care cred într-o schimbare! Soluţia este să te implici, nu să stai cu mâinile în sân şi să exclami: "România."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News