Germanii au două temeri odată cu revenirea sezonului rece în această toamnă: lipsa gazului pentru a încălzi casele și o nouă creștere a infecțiilor cu coronavirus.
”Nu trebuie și nu ne putem permite să intrăm în toamnă nepregătiți pentru a treia oară, așa că vom face tot ce este necesar pentru a rezolva situația”, a declarat joi ministrul german al Sănătății, Karl Lauterbach.
El a vorbit în timpul unei dezbateri asupra modificărilor legii privind protecția împotriva infecțiilor, menite să echilibreze măsurile de precauție legate de pandemie cu preocupările legate de libertatea personală, care i-au divizat pe politicienii germani, inclusiv în cadrul Guvernului de coaliție.
”Suntem în prezent într-un val de vară care a fost prezis, toamna va fi grea și motivele sunt deja cunoscute”, a avertizat el. ”Ne vom lupta cu o variantă BA.5 care domină acum”, potrivit Politico.
Declarațiile ministrului au venit la câteva zile după publicarea unui raport de evaluare a eficacității măsurilor de coronavirus care a reaprins o luptă între liberalii democrați liberi (FDP) și partenerii lor mai mari de coaliție, Verzii și social-democrații (SPD) ai lui Lauterbach.
Raportul a analizat o serie de măsuri luate de la începutul anului 2020. A concluzionat că unele - cum ar fi purtarea adecvată a măștilor - au ajutat la ținerea virusului și la aplatizarea curbelor de infecție, în timp ce eficacitatea altora, cum ar fi închiderea școlilor, ”rămâne deschisă în ciuda plauzibilității biologice și a numeroase studii.”
El avertizează că revenirea la măsuri dure, cum ar fi închiderea școlilor, nu ar trebui exclusă categoric chiar dacă este puțin probabil să fie necesare.
Ascest lucru îl pune în dezacord cu majoritatea parlamentarilor FDP, inclusiv cu ministrul Educației, Bettina Stark-Watzinger. Ea a intervenit în dezbaterea de pe Twitter săptămâna aceasta pentru a avertiza asupra impactului închiderii din nou a sălilor de clasă.
"Consecințele închiderii școlilor au fost suportate de elevi: singurătate, deficite de învățare, probleme psihice. O greșeală pe care nu trebuie să o repetăm. Nu trebuie să mai existe închideri de școli la nivel național”, a declarat ministrul Educației, Bettina Stark-Watzinger.
Scriind într-un articol de opinie, Hendrick Streeck, virolog la Universitatea din Bonn, s-a exprimat cu privire la utilitatea măștilor și la impactul îndoielnic al închiderii școlilor, despre care nu există date suficiente.
Streeck și coautorii editorialului au avertizat că politica nu trebuie să exploateze știința. Ei au spus că raportul a fost realizat sub presiunea timpului și s-a confruntat cu limitări de date.
”În timpul scurt disponibil și din cauza lipsei de resurse, nu au putut fi evaluate toate cele 200.000 de studii existente despre COVID. Și chiar și acest lucru ar fi fost limitat pentru unele dintre întrebările cheie din cauza naturii lor cuprinzătoare și, prin urmare, a lipsei de observații comparative”, a scris Streeck.
Vezi și:
Un studiu publicat în NEJM şi efectuat în Qatar arată că vaccinarea împotriva Omicron are o eficacitate de minim 46% în prevenirea infecţiei. Protecția conferită de imunitatea naturală şi vaccin împotriva infecției simptomatice cu coronavirus 2 (SARS-CoV-2) cu sindromul respirator acut sever cu subliniațiile BA.1 sau BA.2 ale variantei omicron (B.1.1.529) este neclară.
Persoanele infectate cu versiunea iniţială a variantei Omicron a noului coronavirus, identificată în Africa de Sud în noiembrie 2021, ar putea fi vulnerabile în faţa riscului de infectare cu variantele recente de Omicron chiar dacă s-au vaccinat deja anti-Covid-19, inclusiv cu doza booster a unor astfel de seruri, sugerează un nou studiu, informează Agerpres. Pacienţii vaccinaţi şi infectaţi apoi cu subvarianta Omicron BA.1 au dezvoltat anticorpi care pot să neutralizeze acea subvariantă şi tulpina iniţială de SARS-CoV-2, însă subvariantele care circulă în prezent au dezvoltat mutaţii care le permit să evite acei anticorpi, au raportat cercetătorii din China într-un studiu NEJM. Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci