Coaliția Vot Corect, coordonată de Expert Forum, face un nou apel pentru înscrierea de observatori independenți în vederea monitorizării alegerilor parlamentare, prezidențiale și a referendumului local din București.
Citește și: EXCLUSIV Geoană vs. Simion. Cine se bate, de fapt, pentru locul 2 la prezidențiale / video
Până în prezent, organizația a acreditat peste 500 de observatori atât în România, cât și în străinătate, care au rolul de a asigura corectitudinea procesului electoral, conform unui comunicat oficial.
Observatorii acreditați sunt cetățeni cu drept de vot care acționează voluntar, fără remunerație, și nu sunt afiliați politic. Aceștia trebuie să fie complet independenți de campania vreunui candidat sau partid politic, nefiind implicați în calitate de candidați, delegați de partide, operatori de calculator sau membri ai birourilor electorale. Scopul lor este să urmărească obiectiv desfășurarea procesului electoral în secțiile de votare, fără a interveni în mod direct.
Înscrierea ca observator se face exclusiv online, prin platforma dedicată observatori.votcorect.ro. Echipa Vot Corect va verifica individual fiecare profil pentru a asigura conformitatea cu criteriile stabilite.
„Asigurăm training și materiale necesare pentru îndeplinirea cu succes a tuturor sarcinilor (precum un Manual al Observatorului) și asistență electorală, inclusiv prin intermediul unui call center care va funcționa pe toată durata zilelor alegerilor. Fiecare observator va completa fișe de observare prin intermediul aplicației Vote Monitor, prin care colectăm date legate de zilele alegerilor, dar și alerte legate de posibile nereguli”, se mai precizează în comunicatul Expert Forum.
Pentru cei interesați să se implice, termenul limită de înscriere pentru primul tur al alegerilor prezidențiale și referendum este 19 noiembrie, iar pentru alegerile parlamentare, înscrierile sunt deschise până pe 26 noiembrie. Observatorii pot opta să monitorizeze atât alegerile prezidențiale și referendumul, cât și scrutinul parlamentar, fie la nivel național, fie în străinătate.
Vot Corect pune la dispoziție mai multe instrumente menite să asigure transparența și accesul la informații. Platforma online votcorect.ro, lansată în luna septembrie, este un centru de resurse pentru alegători, competitori electorali, observatori și jurnaliști. Aceasta include secțiuni despre regulile electorale, unde utilizatorii pot depune sesizări privind posibilele nereguli și accesa materiale relevante despre observarea alegerilor.
O nouă secțiune dedicată referendumului este disponibilă, iar pe platformă poate fi consultată și Harta candidaților pentru alegerile parlamentare, ce oferă detalii despre candidații înscriși pe liste și cei independenți în fiecare circumscripție. În plus, pentru cetățenii din străinătate, EFOR a dezvoltat o hartă interactivă a secțiilor de votare din diaspora.
În timpul alegerilor, Expert Forum va opera un centru de asistență electorală, unde experți și juriști vor răspunde întrebărilor legate de procedurile electorale și vor oferi sprijin în semnalarea neregulilor. Cetățenii din România pot contacta gratuit centrul de asistență la numărul Telverde 0800 460 002, iar pentru apeluri din străinătate la numărul 0318.222.800 (tarif normal).
Mai multe detalii despre acest centru de asistență electorală și despre activitatea Coaliției Vot Corect pot fi consultate pe site-ul www.votcorect.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu