Coaliția Votez pentru Sănătate vrea o SĂNĂTATE NOUĂ. Manifestul campaniei care solicită 9% din PIB pentru Sănătate

Membrii Coaliției Votez pentru Sănătate solicită o alocare bugetară din fonduri publice de minimum 9% din PIB.

 Demersul este o inițiativă a societății civile, susținut în acest moment de 30 de organizații, dintre care 16 sunt asociații de pacienți sau ONG-uri care reprezintă vocea pacienților români, alături de manageri de spitale, medici, farmaciști, reprezentanți ai asociațiilor industriei farmaceutice, 

“Pacienții români au nevoie de mai mult. Au nevoie să simtă că au parte de îngrijiri la standarde europene, au nevoie să recâștige încrederea în sistemul de sănătate și să vadă că nu ne mai confruntăm cu lipsuri și neajunsuri. De aceea, această inițiativă este esențială pentru a fi siguri că următorii patru ani, care vor fi dificili din punct de vedere bugetar, nu vor afecta și mai mult pacienții români”, a declarat Radu Gănescu, Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), reprezentant al Coaliției Votez pentru Sănătate.

“Sistemul de sănătate din România este subfinanțat și necesită măsuri suplimentare pentru creșterea finanțării actuale și viitoare, pentru a acoperi nevoile reale ale pacienților și ale sistemului de sănătate. Dincolo de acestea, este important să înțelegem de ce în România este nevoie, de fapt, de bani mai mulți pentru sănătate. Iar răspunsul se traduce în ani de viață pentru noi toți”, a declarat Cecilia Radu, Președinte Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente, organizație membră a Coaliției Votez pentru Sănătate.

Bugetul alocat Sănătății, la jumătate față de necesar

Doar 4,5% din PIB este finanțarea sănătății din surse publice în România în 2024, nemodificată față de 2023 și aproape egală cu nivelul din 2018, în timp ce media europeană a cheltuielilor publice pentru sănătate este dublă, de 9 procente. Mult prea mulți români mor din cauza unor boli ce ar putea fi tratate sau prevenite. Atât rata mortalității prin cauze tratabile, cât și cea a mortalității evitabile în România se situează cu mult peste mediile UE. Speranța de viață a românilor este a treia cea mai scăzută din U.E.: 75,3 ani, față de 80,7 ani, media europeană. Un român ajuns la 65 de ani, fie bărbat, fie femeie, mai are în față doar 4 ani de viață sănătoasă, de două ori mai puțin față de media europeană. Pentru români, sănătatea este o prioritate: 99% dintre români consideră că sănătatea trebuie să fie o prioritate pe agenda publică, potrivit studiului „Sănătatea ca prioritate în România”.

Manifestul campaniei, 9 principii cheie

Coaliția Votez pentru Sănătate cere o SĂNĂTATE NOUĂ pentru români, cu un acces mai bun la îngrijiri de sănătate, la standarde europene. Acest lucru se poate realiza doar cu o alocare corectă a resurselor pentru Sănătate. Manifestul campaniei prevede 9 principii cheie:

Alocarea adecvată a bugetului pentru sănătate: 9% din Produsul intern brut (PIB).

Pentru pacienți, fiecare zi contează! Accesul timpuriu la servicii de prevenție și diagnostic, la servicii medicale și la medicamentele și tehnologiile medicale salvatoare de vieți este vital.

Reducerea deceselor cauzate de bolile prevenibile și tratabile pentru a atinge o speranță de viață la nivelul european, prin educație, prevenție, management corect de caz, acces la timp la tratament inovativ, în cazul bolilor cu impact major.

Eficientizarea finanţării sănătăţii și a colectărilor la fondul de asigurări de sănătate.

Transparentizarea cheltuielilor din Sănătate și folosirea unor indicatori de performanță.

Este important să implementăm sisteme care să conducă la politici în domeniul sănătății bazate pe dovezi.

Abordarea proactivă și multianuală a modului de finanțare a sănătății. Sănătatea și inovația medicală sunt investiții în Sănătatea Românilor.

Personalul medico - sanitar trebuie să rămână în România. Redefinirea și valorizarea rolului medicilor și farmaciștilor! O valorizare mai mare a medicinii primare și reducerea presiunilor asupra personalului din spitale.

Consolidarea și revalorizarea rolului farmaciștilor în cadrul sistemului de sănătate. Digitalizarea sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel