Cod fiscal pentru fiecare agricultor: soluția ca și țăranii să plătească impozite

Românii din zonele urbane se plâng că ”țăranii” nu plătesc impozite, iar firmele sunt suprafiscalizate pentru a acoperi nevoile statului: armată, educație, sănătate, poliție. Guvernul Ponta vrea să schimbe modul în care vor fi impozitați agricultorii, de la o taxă pe venitul declarat cum e în prezent, la impozit pe suprafață sau număr de animale. Astfel, vor fi taxați circa 600.000 de agricultori care primesc anual subvenții, dar nu declară profit și nu plătesc impozit. Cu alte cuvinte, Guvernul aplică un fel de impozit forfetar în agricultură. Fostul secretar de stat în ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, propune un alt model de fiscalitate, aplicat în Italia, care va aduce avantaje celor trei actori ai scenei agricole: agricultor, consumator și stat.

Sistemul presupune ca persoane fizice sau juridice să aibă fiecare un cod fiscal. Persoanele fizice care realizează venituri până la 7.000 de euro vor ține o contabilitate simplă, iar cele cu venituri ce depășesc suma asta devin societăți comerciale.

”Și cei care sunt persoane fizice și cu venituri de până la 7.000 de euro și au cod fiscal, dar și ceilalți sunt plătitori de TVA. Niciunii dintre ei nu deduc TVA-ul la input-uri. După care, toată lumea vinde cu factură, la care pune TVA, și în funcție de produs, TVA-ul rămâne fie în totalitate la producător, fie parțial. TVA-ul la produsele agricole și la input-uri este între 4  10%. Cei care au până în 7.000 de euro nu plătesc niciun impozit, iar cei cu mai mult de 7.000 plătesc impozit 16%”, explică dl. Rădulescu.

Potrivit democrat-liberalului, de un astfel de model ar putea beneficia statul, care și-ar lua TVA-ul băgat în producție dar ar încasa și pe adaosul comercial; agricultorul va câștiga mai mulți bani, iar odată cu scăderea TVA-ului consumatorul va plăti mai puțin pe produs.

”Statul își încasează TVA cert, iar tot TVA-ul de la imput-uri rămâne la stat. Introduce automat în piață toată marfa, pentru că eu, ca producător, dacă nu pot să deduc TVA-ul, sunt obligat să fac factură cu TVA-ul ca să-mi rămână acesta mie, altfel, pierd. Statul va cere ca tot ce ai băgat TVA în producție să-i revină. Tot ce rezultă din producția ta TVA, în unele cazuri fie e al tău în totalitate, fie parțial. Statul mai încasează de la producător, pe adaosul comercial, pe toată producția, că intră toată în piață și iarăși ia TVA. Are avantaj agricultorul că-i rămân bani, are și statul beneficiu că încasează din volum, nu ca acum, forfetar, .Consumatorul are avantajul că se scade TVA-ul”, a spus pentru DeCe News fostul deputat.

Potrivit lui Adrian Rădulescu, în toată Europa, cu excepția României, fiscalitatea în agricultură este diferită de fiscalitatea în general. Un mecanism ca cel prezentat poate fi creat anul ăsta și poate fi pus în practică în anul următor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel