Cod Galben, Cod Portocaliu și Cod Roșu astăzi, 18 iulie, în România: harta ANM/ A fost emis Cod Galben de furtuni pentru aproape toată țara UPDATE

pexels
pexels

Administrația Națională de Meteorologie a împărțit harta României astăzi în patru culori, galben, portocaliu, roșu, dar și verde, ceea ce înseamnă că începem să scăpăm de caniculă. 

UPDATE: Aproape toată țara este sub alertă de furtuni: 

Cod Galben, în intervalul 18 iulie, ora 10 – 19 iulie, ora 02

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

În intervalul menționat, în zona de munte, Oltenia, Muntenia, Moldova, Transilvania și local în Dobrogea și Maramureș vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 55...70 km/h), grindină, descărcări electrice și averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 40...50 l/mp.

      

Redăm mesajul ANM și harta zonelor vizate: 

COD GALBEN

Fenomene vizate: val de căldură persistent, disconfort termic ridicat

Zone afectate: sudul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, centrul Moldovei și zona Carpaților Meridionali

În sudul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, centrul Moldovei și zona Carpaților Meridionali valul de căldură va persista și disconfortul termic va fi ridicat. Temperaturile maxime vor fi de 33...35 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală. 

COD PORTOCALIU

Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat

Zone afectate: Banat, nordul Olteniei și al Munteniei, sudul Moldovei

În Banat, nordul Olteniei și al Munteniei, precum și în sudul Moldovei valul de căldură va persista. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 35...38 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

COD ROȘU

Fenomene vizate: val de căldură intens și persistent, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat

Zone afectate: județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, municipiul București, Călărași, Ialomița, Brăila, Tulcea și Constanța 

În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, municipiul București, Călărași, Ialomița, Brăila, Tulcea și Constanța valul de căldură va continua să fie intens. Se vor înregistra temperaturi maxime între 38 și 41 de grade, iar pe litoral vor fi de 34...37 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Minimele termice nu vor coborî sub 22...24 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

În zilele următoare valul de căldură se va restrânge treptat și va slăbi în intensitate, dar va mai fi caniculă și disconfort termic, cu precădere în sud-estul țării.

Harta temperaturilor de la ora 08:00

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel