Un Cod Galben de ceață a fost emis în această dimineață pentru 20 de județe ale țării.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică dimineaţa, o serie de atenţionări nowcasting Cod galben de ceaţă densă în mai multe zone din 20 de judeţe.
Astfel, până la ora 10:00, în localităţi din judeţele: Maramureş, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Galaţi, Vaslui, Botoşani, Suceava, Constanţa şi Tulcea se va semnala local ceaţă, care determină scăderea vizibilităţii sub 200 de metri şi, izolat, sub 50 de metri.
Tot până la aceeaşi oră vor persista fenomene similare în zona joasă a judeţelor: Alba, Braşov, Mureş, Harghita, Sibiu şi Cluj, precum şi în cea depresionară a judeţelor: Covasna, Braşov şi Harghita.
Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.
Un fenomen optic extrem de rar a fost surprins în Parcul Național Munții Rodnei. Este vorba despre „efectul Gloria” descris ca momentul unic în care umbra unui om proiectată pe un nor de ceaţă, în interiorul unui curcubeu. Condițiile pentru producerea fenomenului sunt extrem de rare, iar fotografiile publicate de Romsilva au făcut rapid înconjurul mediului online.
Efectul Gloria a fost surprins pe creasta Munților Rodnei, de către inginerul Geo Moldovan, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Romsilva. Unicitatea fenomenului, care se mai numește „Spectru montan” sau „Spectrul Brocken”, are o explicație științifică precisă. „În condiții propice, umbra observatorului este proiectată pe ceață. Picăturile minuscule de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei. Condițiile rare se referă la refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceața situată mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat”, potrivit Romsilva. Vezi imaginile spectaculoase AICI
Acest studiu a vizat atitudinile, dar şi obiceiurile şoferilor din Europa faţă de condusul în sezonul rece şi a inclus 4000 de conducători auto din opt ţări. Astfel, conform studiului, 76% dintre şoferii români îşi schimbă cauciucurile o dată cu venirea frigului.
Tot conform studiului, procentul şoferilor români care înţeleg beneficiile şi diferenţele dintre anvelopele de iarnă şi cele all-season a fost de 79%, mult mai mare decât în alte ţări europene. Spre exemplu, în Franţa şi Italia, doar 56% dintre respondenţi, respectiv 69%, ştiau diferenţele între cele două tipuri de cauciucuri. În Marea Britanie, doar 34% aveau aceste informaţii.
Doar 18% dintre şoferii români care au participat la studiu au spus că nu au nevoie de anvelope speciale pentru iarnă în zona unde locuiesc. Dintre ţările europene participante, rezultate similare au avut doar Luxemburg şi Polonia. Citește mai multe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News