Cod galben de inundații. Atenționare de fenomene imediate până la miezul nopții

FOTO: DC News
FOTO: DC News

Hidrologii au emis două atenționări de fenomene imediate Cod galben de inundații și depășiri ale cotelor de atenție.

Hidrologii au emis, miercuri, două atenționări hidrologice pentru fenomene imediate Cod galben de inundații și depășiri ale Cotelor de atenție, valabile până la miezul nopții pe râuri din județele Buzău, Brăila, Argeș, Dâmbovița și Giurgiu.

Conform Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), până la ora 00:00, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide, creșteri de debite și de niveluri pe râurile din bazinul hidrografic Călmățui - bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior. 

Atenționarea a fost transmisă către: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Administrația Națională ”Apele Române”, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, Hidroelectrica S.A., Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița și Sistemul de Gospodărire a Apelor Buzău și Brăila. 

De asemenea, tot până la ora 00.00, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de atenție din bazinele hidrografice: Neajlov - bazin amonte S.H. Moara din Groapă și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Moara din Groapă - amonte S.H. Vadu Lat.

Atenționarea a fost transmisă către: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Administrația Națională ”Apele Române”, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, Hidroelectrica S.A., Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița și Sistemul de Gospodărire a Apelor Argeș, Dâmbovița și Giurgiu.

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.

FOTO: captura INHGA

Se impune urmărirea evoluției situației hidrometeorologice, în conformitate cu ”Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundații, secetă hidrologică precum și incidente/accidente la construcții hidrotehnice, poluări accidentate ale cursurilor de apă și poluări marine în zona costieră.”

Județul Constanța, sub Cod portocaliu și galben

Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore. În intervalul 11.09.2024 ora 12:00 - 12.09.2024 ora 09:00 pe râurile din județul Constanța.

Astfel, avertizarea Hidrologică Cod portocaliu vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale, care se pot produce cu probabilitate mai mare în intervalul 11.09.2024 ora 16:00 - 11.09.2024 ora 24:00, pe unele râuri mici din zona litorală a județului Constanța.

În intervalul 11.09.2024 ora 12:00 - 12.09.2024 ora 12:00, hidrologii au emis Cod galben pe râurile din bazinele hidrografice: Râul Negru - afluent al râului Olt (județele: Harghita, Covasna și Brașov), Dâmbovița - bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Argeș, Dâmbovița, Giurgiu și Ilfov), Ialomița - bazin amonte Ac. Pucioasa și afluenții aferenți sectorului aval Ac. Pucioasa - amonte S.H. Siliștea Snagovului (județele: Dâmbovița, Prahova și Ilfov), Prahova - bazin amonte S.H. Prahova și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Prahova (județele: Prahova și Ialomița), Buzău - bazin amonte S.H. Nehoiu și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Nehoiu - amonte S.H. Banița (județele: Brașov, Covasna, Buzău și Prahova), Râmnicu Sărat - bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Buzău și Vrancea), Putna - bazin amonte S.H. Colacu și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Colacu (județul Vrancea), Trotuș - bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Harghita, Bacău, Neamț, Covasna și Vrancea), Siret - afluenții mici aferenți sectorului aval confluență cu râul Trotuș (județele: Vrancea și Galați), Bârlad - bazin amonte S.H. Negrești și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Negrești (județele: Neamț, Iași, Vaslui, Bacău, Galați și Vrancea), Prut - afluenții aferenți sectorului aval S.H. Drânceni (județele: Vaslui și Galați) și râurile din Dobrogea (județele: Tulcea și Constanța).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel