Cod Galben de inundații în Alba și Vâlcea: Se anunță viituri rapide care pot duce la inundații

cod galben de inundatii. FOTO: Pexels @Magda Ehlers
cod galben de inundatii. FOTO: Pexels @Magda Ehlers

Hidrologii au emis cod galben de inundații pe apele mici din județele Alba și Vâlcea.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis duminică noi atenționări Cod galben de inundații, valabile pe râuri din județele Alba și Vâlcea, în orele următoare, notează Agerpres.

Potrivit hidrologilor, până la ora 22:00, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de atenţie pe râurile mici din bazinele hidrografice: Mureș - afluenții aferenți sectorului aval S.H. Ocna Mureș - amonte S.H. Alba Iulia, județul Alba, şi Olt - afluenţii de dreapta aferenți sectorului aval Acumularea Călimăneşti - amonte Acumularea Drăgășani, Cerna (afluent al râului Olteț) - bazin superior, județul Vâlcea.

”În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.

Se impune urmărirea evoluției situației hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundații, secetă hidrologică precum și incidente/accidente la construcții hidrotehnice, poluări accidentate ale cursurilor de apă și poluări marine în zona costieră”, se arată în comunicatul INHGA.

Citește și: Furtunile au făcut ravagii în mai multe județe. Copaci şi acoperişuri smulse de vânt, mii de oameni fără curent electric

Valul de caniculă continuă și zilele următoare

În ciuda emiterii codului galben de inundații, în cea mai mare parte a țării se menține un nivel ridicat al temperaturii, cu un indice de disconfort termic care poate ajunge și la 80 de unități.

”Vorbim de o vreme caniculară, în continuare, și la acest sfârșit de săptămână și pentru săptămâna viitoare.

Dacă mâine, în cea mai mare parte a țării local va fi caniculă și mă refer aici în mod deosebit la extremitatea sudică a țării, acolo unde valorile de temperaturi se vor mai apropia de 35 de grade Celsius, de luni, valul de căldură se va intensifica și extinde în cea mai mare parte a țării, vorbim de  maxime între 30 până la 37 de grade Celsius, măsurate în condiții standard, la umbră și nu în ultimul rând indicele de disconfort termic, care va putea depăși pragul critic de 80 de unități.

Cu siguranță vom vorbi și de temperaturi resimțite de peste 40 de grade, posibil 44-45 de grade”, a spus Elena Mateescu, la Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel