Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată pentru nouă judeţe, valabilă de sâmbătă, ora 18:00, până duminică, la ora 6:00.
Potrivit meteorologilor, în intervalul menţionat, în Banat, sudul Crişanei şi Oltenia, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse şi cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 55-70 km/h), pe arii restrânse vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp cantităţile de apă vor fi de 20-25 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp.
Sunt vizate de această atenţionare judeţele Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinţi, Gorj, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş şi Arad.
Totodată, ANM a emis şi o informare meteorologică de instabilitate atmosferică, valabilă de sâmbătă, ora 18:00, până duminică, ora 23:00. În intervalul menţionat vor fi perioade cu averse, descărcări electrice, izolat grindină şi local intensificări ale vântului, cu viteze de 45-55 km/h. Astfel de manifestări se vor semnala în seara zilei de sâmbătă (1 iulie) şi în noaptea de sâmbătă spre duminică (1/2 iulie) în regiunile vestice şi sud-vestice, iar duminică (2 iulie) îndeosebi la deal şi munte, precum şi în sud-est. Local se vor acumula cantităţi de apă de 15-25 l/mp şi izolat peste 30 l/mp.
Hidrologii I.N.H.G.A. au instituit Codul Galben, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, începând de sâmbătă, 1 iulie, ora 18:00, până duminică, la ora 14:00.
În acest context, sunt posibile depășiri ale cotelor de atenție pe anumite râuri din bazinele hidrografice: Crişul Alb, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Desnăţui, Desnăţui și Jiu, în județele: Hunedoara, Arad, Timiș, Caraș Severin, Gorj, Dolj și Mehedinți.
Atenţionarea Hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele Hunedoara, Timiş şi Caraş Severin.
Recomandăm populației respectarea măsurilor dispuse de autoritățile de la nivel național, județean sau local, cu responsabilități ȋn gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News