COD GALBEN  Cod galben de ploi și temperaturi aproape de pragul caniculei. Elena Mateescu (ANM): Aceste cantităţi de apă nu pot compensa seceta deja instalată

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie din România (ANM), a vorbit despre starea vremii în perioada următoare.

 

Cod Galben de ploi

"Vorbim, până în această seară la ora 23:00, de o atenţionare meteorologică de Cod galben pentru zona Moldovei şi Carpaţii Orientali, acolo unde ne aşteptăm în continuare la fenomene de instabilitate atmosferică, caracterizate prin averse care pot depăși, la nivel local, 25-30 de litri/metrul pătrat, asociate şi cu intensificări ale vântului care pot lua local aspect de vijelie şi, nu în ultimu rând, local, căderi de grindină. Sigur, nu la cotele pe care le-am înregistrat pentru ziua de ieri, însă deja vorbim de fenomene convective, specifice sezonului în care ne aflăm, pentru că, iată, vara 2024 a debutat deja în această manieră.

Vorbim de 35 de grade Celsius, cea mai călduroasă zi, ieri, înregistrată mai ale în partea de sud-est a țării, acolo unde şi temperaturile resimţite s-au situat între 37-39 de grade Celsius, de pildă la Feteşti, iar indicele temperatură-umezeală a depăşit şi atins cele 80-81 de unităţi.

"Ne vom apropia din nou de pragul unei zile de caniculă"

Astăzi, contăm pe valori de până la 32-33 de grade Celsius. Mâine, un ecart cuprins între 22 până la 33 de grade Celsius, în partea de sud-est a ţării. Însă, de vineri şi la sfârşitul acestei săptămâni mai ales, avem temperaturi în creştere. Ne vom apropia din nou de pragul unei zile de caniculă - 35 de grade Celsius - context în care şi umezeala aerului fiind destul de ridicată și, cu siguranţă, disconfortul termic va fi în creştere.

În Capitală, o vreme mai caldă - 32 de grade astăzi, însă sfârşitul de săptămână va aduce şi în Capitală 33 de grade şi este posibil ca disconfortul termic să fie în creştere de la o zi la alta, luând în considerare contextul în care ne aflăm", a spus Elena Mateescu, la Digi 24.

Luna iunie, marcată de secetă

"O vremea caldă pentru prima lună de vară 2024 şi cu o probabilitate foarte ridicată de a înregistra, în ansamblu, perioade deficitare, deoarece cantităţile de precipitații, în medie, se situează sub normele specifice datei din calendar. Chiar dacă avem cantităţi, la nivel local, de 30-40 de litri/metrul pătrat, aşa cum am înregistrat şi ieri, până la 50 de litri/metrul pătrat, ceea ce ar însemna jumătate şi peste jumătatea unei luni iunie, în condițiile în care este cea mai bogată lună în precipitaţii a anului şi a verii, cu o medie de 85-90 de litri/metrul pătrat, aceste cantităţi, datorită gradului de torențialitate, nu au o bună înmagazinare a apei în sol, care să compenseze deja seceta instalată de bună vreme şi în extindere, şi în accentuare în jumătatea estică a ţării şi nu numai.  Vorbim de Moldova, Dobrogea, Muntenia şi cea mai mare parte a Olteniei.

Aşadar, acest precipitaţii care s-au semnalat pe parcursul zilei de ieri, care se vor semnala, astăzi, în nord-estul ţării vor avea un aport nu semnificativ, dar o uşoară ameliorare cel puţin în stratul de sol de 0,20 cm.

Trebuie să facem menţiunea că aceste 35 de grade creează un disconfort chiar şi pentru vegetaţie, astfel încât consumul maxim de apă al plantelor este unul în creştere şi, în condiţiile în care avem temperaturi de peste 32 de grade Celsius - prag de arşiţă pentru agricultură -, asociate cu un deficit de precipitaţii în general, cu siguranţă seceta se va putea accentua şi extinde", a mai spus directorul ANM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel