Dacă nu mai știi cum să te răcorești în aceste zile toride și nu ai aer condiționat, ai câteva variante la îndemână.
Cum poți să te răcorești, dacă nu ai aer condiționat
Poți folosi evantaiul, dar trebuie să îl foloseşti corect. Dacă îl utilizăm greşit, experţii americani susţin că ne putem produce mini-șocuri termice. Când îl folosim intens şi îl mişcăm rapid doar aproape de o zonă a corpului, transpiram şi mai tare, de fapt, scrie haihuin2.com. Aşa încearcă organismul nostru să regleze temperatura generală. Cel mai bine este să îl mişcăm cu o cadenţă ritmată, de 3-4 secunde între ventilări, care să acopere o suprafaţă mai mare a corpului.
Dacă vrei să te răcoreşti înainte de culcare, pune cearşafuri la frigider. Lenjeria de pat răcoritoare reglează mai rapid temperatura corpului. Specialiştii au observat că scade şi temperatura din dormitor cu până la 3 grade Celsius.
O respiraţie adâncă, urmată de o pauză de până la 10 secunde, apoi o expiraţie profundă, ne ajută să evităm supraîncălzirea organelor interne. Dacă ai poftă de ceva bun, alege o felie de pepene sau sucuri naturale din fructe, ţinute la frigider.
Vezi și: Caniculă în România. Cum protejezi pomii fructiferi
Răcoreşte-ţi întâi picioarele într-un lighean cu apă rece, apoi ţine-ţi mâinile în chiuvetă, sub un jet de apă rece. Aplicarea unei pânze reci în zonele unde se simte mai puternic pulsul pentru a scădea temperatura corpului. Alegeţi lenjerie de pat din bumbac şi păstraţi un vas cu apă rece aproape pentru a vă putea scufunda picioarele, scrie realitatea.net.
Materialele sintetice precum poliesterul, îți țin transpirația lipită de corp și nu o lasă să se usuce. Optează pentru fibre naturale precum bumbac sau in. Mai mult, alege haine în culori cât mai deschise care să reflecte razele soarelui și croieli largi, care să nu ți se lipească de piele, potrivit gazetanoua.ro.
COD ROȘU DE CANICULĂ
Potrivit ANM, Codul roșu este valabil, vineri, în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș. În aceste zone se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei. Acestea vor fi cuprinse între 39 și 41 de grade, iar în nord-vest între 35 și 38 de grade. În cursul nopții valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20-24 de grade.
Tot vineri, în sud-vestul și centrul țării, valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă și disconfort termic accentuat. Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 și 39 de grade în Oltenia și între 35-37 de grade în cea mai mare parte a Transilvaniei. Valorile nocturne nu vor coborî, în general, sub 20-22 de grade. Sunt vizate 11 județe: Bistrița-Năsăud, Cluj, Mureș, Alba, Sibiu, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Mehedinți, Dolj și Olt, potrivit Mediafax.
În restul teritoriului va fi în vigoare Codul galben. Astfel, vineri valul de căldură va cuprinde toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În Muntenia, Dobrogea, Moldova și estul Transilvaniei maximele termice se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, iar local minimele nu vor coborî sub 20 de grade.
Vezi și: Cod Roșu de caniculă. Cum îți faci singur un aparat de aer condiționat, în doar 15 minute (VIDEO)
Cum să-ți faci piscină în grădină. Cinci pași simpli pentru răcorire
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News