Cod roșu de caniculă, dar și vijelii. Elena Mateescu (ANM), prognoza meteo actualizată pentru weekend

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Elena Mateescu, directorul general al ANM, a spus cum va fi vremea în următoarele zile.

Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, a intervenit, vineri după-amiază, la postul de televiziune Antena 3 CNN, unde a spus cum va fi vremea în următoarele zile, după ce prognoza a fost actualizată.

„Am prelungit avertizarea meteorologică de cod roșu și pentru ziua de mâine, 17 august 2024. Vorbim de căldură persistentă, , caniculă disconfort termic deosebit de accentuat. În aria județelor cu cod roșu, temperaturile vor fi de 38 - 39 de grade Celsius, izolat posibil 40 de grade Celsius. Minimele vor caracteriza și ele nopți tropicale, scăzând doar până al 23 de grade Celsius, chiar 26 de grade Celsius în Dealurile de Ves.

De asemenea, avem și județe cu doc portocaliu, în vest, sud-vest și sud, inclusiv municipiul București, cu valori de temperaturi de până la 38 de grade Celsius și minime de 20-22 de grade Celsius. În restul țării, cu excepția nord-estului Moldovei și Dobrogei, unde va fi cod galben, vorbim de valori de 34-37 de grade Celsius.

Avem și fenomene de instabilitate. Azi, în zonele montană și submontană sunt averse torențiale cu cantități de apă ce vor cumula 15-25 de litri pe metru pătrat, izolat peste 30 de litri pe metru pătrat. De asemenea, și vijelii, cu viteza vântului la rafală va fi între 50 și 70 km/h.

Până la sfârșitul lunii august vom vorbi în continuare de caniculă, pentru că actualizarea estimărilor în această dimineață indică o probabilitate de a avea în continuare zile caniculare în partea de vest, dar și în sud, cu valori de peste 35 de grade Celsius“, a spus, la Antena 3 CNN, Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie.

Alertele emise de ANM

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 16 august

Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic ridicat

 

Zone afectate: nordul Crișanei, Maramureș, Moldova, local în Transilvania și Muntenia

 

Valul de căldură se va menține în nordul Crișanei, Maramureș, Moldova și local în Transilvania și Muntenia, unde temperaturile maxime vor fi în general de 34...37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități. Local minimele nu vor coborî, în general, sub 20 de grade.    

În zilele următoare, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 16 august

Fenomene vizate: val de căldură, caniculă, disconfort termic accentuat

Zone afectate: centrul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, vestul și centrul Munteniei

Valul de căldură va persista, astfel încât în centrul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, precum și în vestul și centrul Munteniei va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general de 38...39 de grade, iar minimele de 21...22 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

COD ROȘU

Interval de valabilitate: 16 august

Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat

Zone afectate: județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman

     În județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman, valul de căldură va fi persistent. Temperaturile maxime vor fi de 39...41 de grade, iar cele minime se vor situa în jurul a 23 de grade (noapte tropicală), izolat de până la 26 de grade în Dealurile de Vest. Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel