Încă o zi cu temperaturi caniculare și disconfort termic accentuat pentru care au fost emise Coduri roșu, portocaliu și galben care se manifestă asupra întregii țări.
Administrația Națională de Meteorologie a emis, joi, primul Cod roșu din această lună, care afectează județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman.
”Este primul Cod roșu de căldură persistentă, caniculă, și disconfort termic deosebit de accentuat emis de Administrația Națională de Meteorologie în luna august, pentru zilele de 15 și 16.
Vorbim de cele șapte județe din parte de vest, sud-vest și sud a țării, acolo unde valorile de temperaturile posibil a atinge 39-41 de grade Celsius.
Cod portocaliu pentru alte 10 județe din partea de vest, sud-vest și sud a țării, inclusiv municipiul București,cu valori de 38-39 de grade și Cod galben în restul țării, exceptând astăzi județe din Moldova și Dobrogea, iar mâine, Dobrogea, acolo unde valorile de temperaturi vor fi de asemenea ridicate, 34-37 de grade Celsius”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM, la România TV.
FOTO: Captură ANM
Reamintim că primul Cod roșu de caniculă din acest a fost emis în 21 iunie, iar luna iulie a fost una dintre cele mai călduroase din istoria măsurătorilor meteorologice.
Întrebată dacă în contextul valului de caniculă ne putem confrunta și cu nopți tropicale, directorul ANM a precizat că ”minimele vor fi ridicate, valori de 21-22 de grade, iar în dealurile de vest chiar de 24-26 de grade, ceea ce înseamnă nopți tropicale. De asemenea, indicele de disconfort termic deosebit de ridicat, cu valori de peste 80 de unități. Vorbim și de temperaturi resimțite.
De pildă, la această oră, de peste 40-42 de grade Celsius acolo unde la această oră consemnăm valori deja de 38 de grade Celsius și aș menționa în sud, în Giurgiu, Zimnicea, Alexandria sau în vestul țării, Sânnicolau Mare, Jimbolia, de 37 de grade Celsius. Și așa cum menționam deja, valori la nivelul temperaturilor resimțite de 40-42 de grade, iar partea de sud-vest, chiar și local, în centrul țării, indicele de disconfort termic, ITU, va depăși pragul de 80 de unități”, a mai spus Elena Mateescu.
Potrivit meteorologilor, până la finalul lunii august, temperaturile se mențin foarte ridicate, vor mai fi alternanțe de la o zonă la alta, dar și de la o zi la alta.
”Din estimările pe care le avem, chiar pentru următoarele patru săptămâni, spre finalul lunii august rămânem, cel puțin în zonele de câmpie cu temperaturi caniculare, adică vor depăși 35 de grade Celsius, la umbră, în adăposturile meteorologice. Deja ne-am obișnuit că temperaturile resimțite sunt cu mult mai ridicate față de acestea, de cel puțin 5 grade și disconfortul termic rămâne în continuare accentuat și ne așteptăm la coduri și în continuare”, a afirmat meteorologul Oana Păduraru, aflată în studioul România TV.
Săptămâna 19 - 26 august
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în cea mai mare parte a teritoriului, dar mai ales în regiunile sudice și sud-vestice.
Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile vestice, nord-vestice și local la munte, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.
Săptămâna 26 august - 2 septembrie
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sudice și sud-vestice.
Regimul pluviometric va fi ușor deficitar în jumătatea vestică a țării, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News