COD ROSU  Cod roşu de inundaţii: Ce zonă e vizată. Râurile mici produc cel mai mare pericol

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Hidrologii au emis miercuri seară o avertizare cod roșu de inundații pentru județul Prahova, vizând în special bazinul hidrografic Teleajen. Avertizarea este valabilă până joi, la ora 06:00.

Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INGHA), avertizarea cod roșu a fost emisă ca urmare a precipitațiilor abundente înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și a propagării viiturilor. Se preconizează scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici, care pot avea efecte severe de inundații locale și creșteri semnificative ale debitelor și nivelurilor, cu posibile depășiri ale cotelor de pericol.

Fenomenele periculoase sunt așteptate în bazinul hidrografic Teleajen, în zona aval a acumulării Măneciu și amonte de confluența cu râul Vărbilău, în județul Prahova. Hidrologii avertizează că intensitatea și probabilitatea acestor fenomene vor fi mai mari pe râurile mici din bazinele hidrografice, precum Drajna, afluent al râului Teleajen.

Cod portocaliu în estul țării

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis și avertizări cod portocaliu de averse torențiale și vijelii pentru localități din trei județe din estul țării, valabile în următoarea oră.

Județul Galați

Până la ora 17:50, localitățile Galați, Vânători, Smârdan și Șendreni vor fi afectate de averse torențiale ce vor acumula între 25 și 30 litri pe metru pătrat. În aceste zone, se vor înregistra frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină de dimensiuni medii și vijelie.

Județul Brăila

Până la ora 17:30, localitățile Brăila, Chiscani, Vădeni și Cazasu vor fi afectate de fenomene similare.

Județul Tulcea

De asemenea, localitățile Isaccea, Niculițel, Luncavița, Frecățeii, Valea Teilor, Hamcearca și Grindu vor fi afectate de averse torențiale, cu cantități de apă cuprinse între 25 și 40 litri pe metru pătrat.

ANM precizează că avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum șase ore. Aceste avertizări sunt esențiale pentru a informa populația și autoritățile despre riscurile iminente și pentru a permite luarea măsurilor necesare pentru protejarea vieților și bunurilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel