Cod roșu de inundații în Galați și Vaslui / Update: CJ Galați anunță toleranță zero pentru cei care refuză evacuarea

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Specialiștii din cadrul I.N.H.G.A. au instituit cod roșu de inundații pe râurile din Galați și Vaslui.

CITEȘTE ȘI              -            COD ROSU  ANM, cod roșu de ploi abundente în Galați. Prognoza actualizată cu zonele din România lovite de ciclonul Ashley

Update 3: Preşedintele CJ Galaţi: Toleranţă zero faţă de cei care refuză evacuarea; viaţa are prioritate

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, s-a deplasat, duminică, în teren, în zonele cu risc de inundaţii şi a anunţat "toleranţă zero" pentru persoanele care refuză evacuarea, punctând că nu trebuie făcut "niciun fel de compromis" şi "cu toţii trebuie să înţeleagă că viaţa are prioritate".

Potrivit unei postări făcute pe pagina personală de Facebook, Fotea a mers prima dată în comuna Slobozia Conachi.

"Suntem în teren. Prima oprire la centrul de comandă. La Slobozia Conachi a început evacuarea persoanelor cu dizabilităţi. Primarul a anunţat deja prin portavoce populaţia despre evacuarea persoanelor aflate în zonele de risc. Pompierii, militarii şi jandarmii ajută la evacuare. Toleranţă zero faţă de cei care refuză evacuarea. Fără niciun fel de compromis. Cu toţii, trebuie să înţeleagă că viaţa are prioritate. Am stabilit deja să se facă două breşe în zona Izvoarele pentru ca apa să aibă unde să se scurgă", a scris acesta pe Facebook.

În jurul orei 13,40, conform aceleaşi surse, preşedintele CJ Galaţi s-a aflat în localitatea Cuza Vodă.

"Acum, la Cuza Vodă. Toată lumea este în alertă. Primarul anunţă deja evacuarea oamenilor din zonele inundabile. Le repet fiecăruia, iar şi iar, că toţi cei din zonele de risc trebuie duşi în locuri sigure. Zeci de pompieri şi utilaje sunt deja în zonă", a declarat Costel Fotea.

Acesta a ajuns apoi în comuna Pechea.

"La Pechea, în tabăra unde sunt amenajate (în zona autobazei) 100 de module dormitor pentru adăpostirea oamenilor. Acum, aici, sunt peste 300 de locuri libere în care pot fi adăpostiţi cei evacuaţi. Toată lumea din zonele de risc trebuie să plece în zone sigure. Toată lumea trebuie să înţeleagă că viaţa are prioritate", a adăugat preşedintele CJ Galaţi.

Fotea a mers şi în localitatea Costache Negri.

"Am vorbit cu primarul să mobilizeze pe toată lumea pentru a-i evacua cât mai repede pe cei aflaţi în zonele de risc. Deja, unii au anunţat că se refugiază la rude, la prieteni, la familii care nu locuiesc în zone inundabile. Primarul pregăteşte şi şcoala, care are două etaje, pentru a-i caza pe cei evacuaţi", a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o avertizare Cod roşu de ploi torenţiale şi abundente valabilă până luni dimineaţa în judeţul Galaţi şi două coduri portocalii ce vizează cea mai mare parte a ţării.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 30 septembrie, ora 00 - 30 septembrie, ora 9,00, pe fondul avertizării Cod roşu, în judeţul Galaţi va ploua torenţial şi abundent. Cantităţile de apă vor fi în timp scurt de 40...50 l/mp, iar în partea de centru şi de vest a judeţului, cu o probabilitate mare, de 80...100 l/mp.

Şi Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, duminică, o nouă atenţionare Cod roşu de viituri, valabilă până marţi dimineaţa, pe râuri din judeţele Galaţi şi Vaslui.

Toate persoanele din judeţul Galaţi care locuiesc pe albia râurilor şi în zonele cu potenţial de risc la inundaţii vor fi evacuate, potrivit deciziei luate duminică în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Update 2:

În urmă cu puțin timp, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc o sedință de lucru la care a participat viceprim-ministrul, ministrul afacerilor interne, domnul Cătălin Predoiu, șeful DSU, dr. Raed Arafat, prim-adjunctul inspectorului general al IGSU, domnul colonel Florea Constantin și alți reprezentanți din cadrul MAI. În urma ședinței, au fost stabilite o serie de măsuri preventive pentru gestionarea situației, menite să protejeze, în primul rând, viețile cetățenilor din zonele cu risc ridicat, precum și bunurile acestora.

Astfel, pentru eficientizarea misiunilor de răspuns s-au dispus următoarele:

- evacuarea preventivă a persoanelor din zonele de risc de la nivelul a 23 de localități din județul Galați (Băneasa, Bălăbănești, Berești, Berești-Meria, Barcea, Corod, Corni, Costache Negri, Cudalbi, Cuza Vodă, Fârțănești, Foltești, Frumușița, Grivița, Jorăști, Măstăcani, Pechea, Piscu, Slobozia Conachi, Suhurlui, Târgu Bujor, Tudor Vladimirescu, Valea Mărului);

- executarea unor lucrări de consolidare a digurilor cu saci de nisip la nivelul județelor Galați și Vaslui, în zonele cu potențial pericol, din cauza depunerilor și colmatării cursurilor de apă ca urmare a precipitațiilor și viiturilor manifestate în perioada anterioară;

- transmiterea prognozelor, avertizărilor, înștiințărilor și informărilor, privind producerea fenomenelor meteorologice/hidrometeorologice periculoase către autoritățile competente, în vederea dispunerii măsurilor specifice care se impun;

- menținerea în stare de operativitate a tuturor categoriilor de mijloace și echipamente pentru asigurarea acțiunilor de răspuns, astfel încât, la ordin, manevra de forțe și mijloace să se realizeze în cel mai scurt timp; 

- instituirea permanenței la nivelul autorităților locale din zonele aflate sub avertizare de fenomene hidrometeorologice periculoase;

- monitorizarea în teren a cursurilor de apă vizate de avertizările/atenționările hidrologice periculoase emise;

- activarea grupei operative și a centrelor județene de coordonare și conducere a intervenției, în 29 județe (AB, AG, BC, BR, BT, BV, BZ, CL, CT, CV, DB, GJ, GL, GR, HD, HR, IF, IL, IS, NT, OT, PH, SB, SV, TL, TR, VL, VN, VS) și municipiul București aflate sub avertizare cod portocaliu; 

- dublarea efectivelor la nivelul Inspectoratelor Județene pentru Situații de Urgență aflate sub avertizare cod portocaliu și roșu;

- emiterea a două mesaje de informare a populației prin sistemul RO-ALERT în contextul avertizărilor hidrometeorologice la nivelul municipiului București și județul Ilfov.

Menționăm faptul că autoritățile continuă să monitorizeze îndeaproape evoluția fenomenelor meteorologice și hidrologice, urmând ca măsurile luate să fie adaptate în funcție de evoluția situației din teren. 

Având în vedere avertizările meteorologice emise de ANM, recomandăm cetățenilor să adopte un comportament preventiv, pentru preîntâmpinarea situațiilor care le pot pune în pericol viața și bunurile. 

Update: S-a dispus evacuarea preventivă a persoanelor care locuiesc pe albia râurilor şi în zonele cu risc la inundaţii: 

Toate persoanele din judeţul Galaţi care locuiesc pe albia râurilor şi în zonele cu potenţial de risc la inundaţii vor fi evacuate, potrivit deciziei luate duminică în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, scrie Agerpres.

Măsura a fost luată în contextul în care judeţul Galaţi se va afla, începând cu ora 20,00, sub avertizare hidrologică şi meteorologică de Cod Portocaliu iar de la ora 00,00 şi până luni, ora 9,00, sub avertizare Cod Roşu de ploi şi inundaţii.

"Judeţul Galaţi se va afla, începând cu ora 20,00, sub avertizare hidrologică şi meteorologică de Cod Portocaliu, iar de la ora 00,00 şi până pe data de 30 septembrie, ora 9,00, sub avertizare Cod Roşu de ploi, cât şi de inundaţii. În acest context, prefectul judeţului Galaţi, doamna Andreea-Anamaria Naggar, a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) pentru a adopta noi măsuri preventive, menite să protejeze, în primul rând, vieţile cetăţenilor din zonele cu risc ridicat, precum şi bunurile acestora. Astfel, prin hotărârea CJSU, s-a dispus evacuarea preventivă a tuturor persoanelor care locuiesc pe albia râurilor şi în zonele cu potenţial de risc la inundaţii", se arată într-un comunicat de presă remis de Prefectura Galaţi.

Încă de sâmbătă, pompierii gălăţeni au mers în teren pentru a discuta cu autorităţile locale, în vederea informării cetăţenilor cu privire la riscurile care pot apărea. În urma acestei acţiuni, au fost identificate toate persoanele vulnerabile, care, în cursul zilei de duminică, vor fi relocate în zone sigure. De asemenea, autorităţile locale au identificat şi spaţii în care pot fi relocate persoanele evacuate.

De asemenea, echipele de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu reprezentanţii autorităţilor locale, vor continua monitorizarea râurilor şi a zonelor expuse inundaţiilor, fiind pregătite să intervină rapid în cazul producerii unor situaţii critice.

În acest scop, SGA Galaţi a dislocat în teren utilaje, staţionate pe podurile cu risc, pentru a se putea interveni cât mai rapid posibil în eventualitatea formării unor blocaje din cauza aluviunilor.

"Avem 1.300 de militari (pompieri, jandarmi şi militari MApN) în teren. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi va dubla tura de serviciu. SGA are utilaje în teren pentru a interveni dacă se va impune la poduri şi podeţe, astfel încât să nu se colmateze aceste zone. Se instituie permanenţă în toate primăriile din judeţul Galaţi. S-au verificat toate sistemele de alarmare şi s-au identificat persoanele vulnerabile care nu se pot autoevacua", a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Teodora Diaconiţa.

Totodată, prin hotărâre de CJSU s-a decis ca în 22 de localităţi - Corod, Valea Mărului, Cudalbi, Costache Negri, Pechea, Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Vameş (Piscu), Tudor Vladimirescu, Corni, Bereşti, Jorăşti, Băneasa, Târgu-Bujor, Fârţăneşti, Folteşti, Frumuşiţa, Podoleni (Barcea), Bereşti Meria, Măstăcani, Griviţa şi Suhurlui - să fie suspendate cursurile pentru data de 30 septembrie.

"Protejarea vieţilor este prioritatea noastră absolută. Fac apel la toţi cetăţenii să colaboreze cu autorităţile, să respecte indicaţiile primite şi să fie pregătiţi pentru evacuare. Facem acest demers ca măsură preventivă, relocarea din locuinţele aflate în zone cu risc mare de inundaţii fiind cea mai bună soluţie în acest moment. Toate resursele sunt mobilizate pentru a preveni orice pierdere de vieţi omeneşti şi pentru a limita pe cât posibil pagubele materiale", a explicat prefectul Andreea-Anamaria Naggar.

Știrea inițială:

Hidrologii I.N.H.G.A. au instituit Codul Roșu, care este valabil începând de luni, de la miezul nopții, până marți, la ora 10:00. Acesta vizează râuri din bazinelre hidrografice: Bârlad, Prut și Siret, în județele Vaslui și Galați.

De asemenea, începând de astăzi, de la ora 12:00, până luni, la ora 23:00 este în vigoare Codul Portocaliu, care va afecta râuri din bazinele hidrografice: Mureș, Râul Negru, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Prahova și Buzău.

Acest cod este activ și în intervalul 29 septembrie, ora 20:00 - 1 octombrie, ora 18:00, pe râuri din bazinele hidrografice: Prut, Jijia, Bârlad, Siret și râurile din Dobrogea.

Totodată, începând de astăzi, de la ora 12:00, până luni, la aceeași oră, se află sub incidența Codului Galben râuri din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Lăpuș, Tur, Someșul Mare, Someșul Mic, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Crișul Negru, Crișul Alb, Arieș, Bega șinTimiș.

Același cod este valabil și în intervalul 29 septembrie, ora 12:00 - 1 octombrie, ora 23:00, pe anumite sectoare de râuri din zonele Transilvaniei, Banatului, Olteniei, Munteniei, Bucovinei, Moldovei și Dobrogei.

Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, existând probabilitatea depășirii cotelor de apărare.

Pentru siguranța populației, recomandăm respectarea măsurilor dispuse de către autoritățile locale și evitarea circulației în zonele aflate sub incidența codurilor hidrologice.

Menționăm că Avertizarea Cod Roșu presupune risc de inundații majore, care poate necesita adoptarea unor măsuri deosebite pentru evacuarea oamenilor şi bunurilor, impunerea de restricţii la folosirea podurilor şi căilor de transport și exploatarea construcţiilor hidrotehnice.

De asemenea, in secţiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri semnificative ale COTELOR DE PERICOL / Fazei a III – a de apărare (mai mari de 20-30 cm).

Din cauza intensității majore a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate şi poate exista un risc semnificativ pentru viața oamenilor, avertizează specialiștii din cadrul INHGA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel