COD PORTOCALIU  Vremea în următoarele 24 de ore. Unde plouă - meteorologii au emis mai multe coduri

ANM a emis mai multe avertizări de vreme rea. 

UPDATE: În Bucureşti, temperatura aerului va scădea semnificativ, astfel că maxima se va situa în jurul valorii de 24 de grade.

Cerul va fi mai mult noros și va ploua însemnat cantitativ, iar prin acumulare se vor înregistra 10...15 l/mp și izolat peste 25 l/mp.

Vântul va sufla slab și moderat.

UPDATE: Meteorologii au emis şi un cod portocaliu de vreme rea. În județele Dâmbovița, Teleorman și Giurgiu va ploua abundent, iar prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 35...50 l/mp.

Avertizarea este valabilă tot până la ora 21:00, joi, 7 iulie. 

UPDATE: Până joi seară, la ora 21:00, local în Muntenia va ploua însemnat cantitativ. În nordul și estul Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare (cu precădere în Muntenia), cantitățile de apă vor depăși 25...35 l/mp și izolat 40 l/mp.

ANM a emis în acest caz COD GALBEN. 

- ştirea iniţială - 

Astfel, în judeţele Giurgiu (Mihăilești, Ghimpați, Ogrezeni, Crevedia Mare, Buturugeni, Bucșani, Letca Nouă, Singureni, Grădinari, Clejani, Mârșa, Iepurești, Bulbucata) şi Teleorman (Videle, Orbeasca, Botoroaga, Călinești, Blejești, Vârtoape, Trivalea-Moșteni, Gălăteni, Băbăița, Mereni, Olteni, Vedea, Frăsinet, Rădoiești, Cosmești, Talpa, Scurtu Mare, Drăgănești de Vede, Drăcșenei, Săceni, Moșteni, Necșești, Purani, Sfințești, Crevenicu) se anunţă averse torențiale ce vor acumula peste 50 l/mp și frecvente descărcări electrice.

În zona avertizată, în ultima oră s-au acumulat peste 40 l/mp.

Avertizarea e valabilă până la ora 9:00. 

Fenomene meteo extreme în România. Elena Mateescu: Cantități însemnate de precipitații, dar care nu pot compensa seceta

Elena Mateescu, director general ANM, a fost invitată telefonic la România TV, unde a vorbit despre cantitățile de precipitații care vor cădea în România și dacă acestea vor putea să atenueze efectele secetei care afectează o mare parte a țării.

„Vorbim de jumătatea nordică a Moldovei, local Transilvania, Muntenia, nord-estul Olteniei, acolo unde aversele vor fi torențiale, iar rafalele de vânt vor depăși 70-80 de kilometri pe oră. Discutăm de cantități de apă care pot fi, local, 35-40 de l/mp, iar pe arii restrânse 50-80 de litri/mp.

Această cantitate, mai ales cea cuprinsă între 70-80 de l/mp reprezintă media lunii iulie în țara noastră. Așadar, situații de natură hidrologică pe care și hidrologii le-au acoperit prin atenționări hidrologice de cod galben pentru bazinele hidrografice din zona Moldovei, zona montană sau sudul țării“, a explicat Elena Mateescu.

Precipitațiile nu pot asigura necesarul de apă

„Avem, de la începutul anului agricol curent, 1 septembrie 2021 și până în prezent, o situație de secetă extremă pentru zona Moldovei, Dobrogei, dar și în partea de vest a țării. La foarte multe stații, în estul țării, avem cantități de apă sub 200l/mp în cele 10 luni, asta însemnând sub 20 litri în medie pe lună.

Ploaia de azi de la Botoșani ajută doar în suprafață, pentru că gradul de torențialitate nu asigură o înmagazinare astfel încât deficitul de apă să fie unul acoperit, în condițiile în care temperaturile au fost unele foarte ridicate, lipsa precipitațiilor a accentuat starea de secetă și, pe zi, în medie, pentru cultura de porumb sau floarea soarelui avem nevoie de 11l/m. Așadar, 40l/mp în mai puțin de o oră nu pot compensa ceea ce face seceta instalată încă din toamna anului 2021“, a precizat la România TV, Elena Mateescu, miercuri seară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel