COD ROȘU de POLEI. Ciuhodaru: ”Toți ar trebui să știm asta!”

Medicul primar urgențe Tudor Ciuhodaru transmite că e Cod Roșu de polei, iar oamenii care ajung la urgență au traumatisme serioase. 

”E cod roșu de polei. 1 din 5 pacienți a ajuns la Iași la urgențe pentru traumatisme craniocerebrale și de coloană. Atenție maximă în primele 24 de ore. Toți ar trebui să știm asta. Sunt 5 reguli de urmat.

E bine de știut:

1. Diagnosticele cele mai frecvent întâlnite au fost de comoție și contuzie cerebralã, hematom și plăgi posttraumatice la nivelul scalpului dar și nu au lipsit contuziile și fracturile de coloană

2. Severitatea clinică e variabilă dar

3. tragem din nou un semnal de alarmă privind necesitatea unui consult medical chiar dacă traumatismele sunt aparent minore.

4. Fără un diagnostic și tratament precoce se pot dezvolta (în următoarele ore -zile) forme clinice severe cu evoluție spre paralizie, comă și deces.

5. Intervenția rapidă și corectă ameliorează semnificativ șansele unui astfel de pacient (!!! Noțiunile de prim ajutor ar trebui predate de la școală-așa cum prevede legea Ciuhodaru)” aubliniază medicul. 

Iată în continuare ce ne atenționează medicul: 

Reguli de urmat: 

1. Nu temporizați prezentarea la spital.

2. (Re) veniți la spital dacă apar următoarele semne: durere de cap severă, grețuri, vărsături, hemoragii sau scurgeri sero-sanguinolente la nivelul urechilor, nasului sau gurii, confuzie, somnolență, comportament bizar, crize convulsive, diminuarea forței sau tulburări de mobilitate a mâinii sau piciorului, inegalitate pupilară, un puls foarte rar sau foarte rapid.

3. Dacă există suspiciunea unui traumatism la nivelul coloanei (! cervicale) NU încercați să mutați pacientul fără imobilizare corespunzătoare(! Consultați un specialist și solicitați imediat Salvarea).

4. Daca persoana vomita sau are convulsii, asigurați poziția lateral de siguranță (întoarceți-o pe o parte) și imobilizarea în ax (ținându-i capul și gâtul drept).

5. Nu consumați alcool, cafea sau alte excitante, sedative sau aspirină timp de 3 zile după traumatism.

Rețineți:

1. Traumatismele craniocerebrale (TCC) reprezintă prima cauză de deces la tineri sub 40 de ani.

2. Toţi pacienţii cu TCC sever şi 75% dintre cei care au suferit o formă medie de astfel de traumatism rămân cu dizabilităţi fizice şi psihice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel