COD RUTIER 2014: Guvernul a modificat din nou Codul rutier, la începutul acestei luni, printr-o ordonanţă. Astfel, şoferii vor fi amendaţi, începând cu 28 septembrie, dacă nu îi obligă pe ceilalţi pasageri să poarte centura de siguranţă, mai ales dacă este vorba despre copii.
Publicitate
COD RUTIER: Șoferii vor fi penalizaţi în trafic dacă nu îndeplinesc anumite reguli. Este vorba, în mare parte, despre regulile privind purtarea centurii de siguranţă, atât în ceea ce-l priveşte pe şoferul maşinii, cât şi pe pasageri. Concret, în primul rând, şoferii vor avea obligaţia de a-i informa pe pasageri cu privire la obligaţia legală de a purta centura de siguranţă pe drumurile publice. Astfel, conducătorii auto sunt cei care vor fi traşi la răspundere dacă regulile sunt încălcate. Mai mult, spune actul normativ, şoferii vor avea obligaţia de a se asigura, înainte de a pleca de pe loc, că minorii poartă centurile de siguranţă sau că sunt transportaţi numai în dispozitive de fixare în scaune omologate.
Copiii, regim special la mersul cu mașina
Este vorba despre scaune speciale prevăzute cu sisteme de fixare şi asigurare gândite pentru confortul şi siguranţa celui mic. Scaunele se fixează de bancheta din spate, cu ajutorul unor centuri speciale sau a celei de siguranţă a maşinii. Scaunele destinate copiilor sunt de mai multe tipuri, fiind adaptate în funcţie de vârsta şi greutatea celor mici. Începând de duminică, este strict interzis transportul copiilor de până la trei ani în maşini care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.
„Copiii cu vârste de peste trei ani, având o înălţime de până la 150 cm pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă", se mai arată în documentul citat.
Câte puncte de penalizare riscați
Se va sancţiona cu trei puncte de penalizare „nerespectarea obligaţiei conducătorului de autovehicul de a se asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate". La aceasta se adaugă patru sau cinci puncte de amendă, adică între 360 şi 450 lei, ţinând cont că un punct de amendă este 90 lei. Amenda se reduce la jumătate dacă este plătită în 48 de ore - sau două zile lucrătoare.
COD RUTIER: Cel mai important punct din document arată că în cazul unui accident, şoferul poate da probe biologice direct la faţa locului, în ambulanţă, în prezenţa unui poliţist, dar şi în unităţi de asistenţă medicală.
În plus, posesorii unui permis de categorie B vor putea să conducă tractoare cu masa maximă de 3,5 tone, iar conducătorilor auto care au provocat un accident cu victime, pentru că nu au respectat regulile de circulaţie, li se poate anula permisul de conducere, chiar dacă nu au fost condamanaţi la închisoare, ci s-au ales doar cu o amendă.
În acest proiect se clarifică şi regimul cetăţenilor străini. Cei care locuiesc de cel puţin şase luni în România pot solicita obţinerea unui permis de conducere şi îşi pot înmatricala maşinile pe teritoriul ţării noastre. Proiectul se află în dezbatere publică până pe 22 august.
COD RUTIER: Guvernul internţionează să modifice din nou OUG 195/2002, referitor la circulaţia pe drumurile publice. Printre principalele modificări sunt următoarele:
- Posesorii unui permis de categorie B vor putea să conducă, pe drumurile publice, tractoare cu masa maximă de 3,5 tone.
- Se clarifică regimul cetăţenilor străini care locuiesc de cel puţin şase luni în România şi care pot solicita obţinerea unui permis de conducere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu