Codrin Ștefănescu a discutat despre creșterea ROBOR, comparând cifrele actuale cu perioada în care Liviu Dragnea era la conducerea PSD.
”Câți au ieșit în piață împotriva mea și a lui Dragnea, Șerban Nicolae, cei care am condus partidul ăla pe vremuri? Crescuse ROBORUL cu 0,15 % și noi făcusem comisie cu Mugur Isărescu care a explicat că este o fluctuație care va reneni înapoi. Acum, ROBORUL ajunge la 7%. Ratele de anul trecut pentru fiecare familie de tineri care și-au luat un apartament au crescut cu 500 de lei pe lună și față de epoca Dragnea cu 980 de lei pe lună. Păi, în momentul ăsta, familia de tineri nu poate să mai plătească rata integrală. Va trebui să facă o reeșalonare a creditului. Atunci vor plăti părinții, copiii lor și copiii copiilor lor", a declarat Codrin Ștefănescu.
"De ce nu se plâng ei? De ce te plângi tu? Nu îi văd în Piață", a spus Val Vâlcu.
"Noi nu ne plângem. Noi atragem atenţia că, atunci când era bine, au ieşit în Piaţa Victoriei şi acum, când este rău, toată lumea tace", a spus Ștefănescu.
Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a făcut un nou salt vineri, la 4,95%, de la 4,88% joi. De la începutul lunii, indicele s-a majorat cu 6%, iar de la începutul anului, când indicele a fost cotat la 3,02%, creşterea este de peste 61%.
Tot vineri, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 5,04% de la 5% joi, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a atins 5,11% în creştere de la 5,07% în ziua anterioară.
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.
Indicele ROBOR la 3 luni a început anul 2022 la 3,02%. Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.
Din acel moment, indicele ROBOR la 3 luni a avut un trend ascendent destul de abrupt până în ziua de astăzi când era cotat la 4,79%.
Tot miercuri, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 4,95%, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a urcat la 5,04%.
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei. Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu