Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis, marți, să îi condamne definitiv la închisoare cu executare pe foștii miniștri Codruț Șereș și Zsolt Nagy. Șereș a primit o pedeapsă de patru ani şi opt luni de închisoare, în vreme ce Nagy va avea de ispășit o sentință de patru ani de închisoare, în dosarul privatizărilor strategice, în care DIICOT i-a acuzat de trădare. Pe lângă cei doi, pedepse definitive cu închisoarea au mai primit: Dorinel Mucea - 4 ani şi 6 luni; Radu Donciu - 5 ani; Vadim Benyatov - 4 ani şi 6 luni; Stamen Stancev - 5 ani şi 2 luni; Mustafa Oral - 3 ani; Mircea Florea - 4 ani și 6 luni; Michael Susak - 4 ani și 8 luni;
Completul de cinci judecători condus de vicepreşedintele Curţii Supreme, Ionuţ Matei, a pronunţat marți sentinţe mai mici pentru toți inculpaţi din dosarul privatizărilor strategice, în care sunt implicați și foştii miniştri Codruţ Sereş şi Nagy Zsolt. Cei doi au fost acuzaţi de DIICOT de trădare, pentru că ar fi oferit informaţii clasificate unor operatori privaţi în procesele de privatizare a mai multor companii de stat.
Istoricul cazului
În 30 martie 2009, foştii miniştri ai Economiei şi Comunicaţiilor, Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy, au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT, alături de alte patru persoane, în dosarul privatizărilor strategice, fiind acuzaţi că "au aderat la un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional".
Pe 3 decembrie 2012, la judecarea dosarului pe fond, fostul ministru al Economiei şi Comerţului, Ioan Codruţ Şereş, a primit cinci ani de închisoare - pentru aderare la un grup infracţional şi şase ani de închisoare - pentru trădare prin transmitere de secrete. Judecătorii au comasat atunci pedepsele şi au dispus ca Şereş să o execute pe cea mai grea, de şase ani de închisoare.
Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, a fost condamnat pe fond la cinci ani de închisoare - pentru aderare la un grup infracţional, pedeapsă cu executare.
Iată celelalte pedepse date la judecata pe fond:
Michael Susak - 10 ani, pentru complicitate la spionaj, 4 si 10 luni pentru grup - execută 10 ani
Mircea Florea - 4 ani şi 10 luni, grup şi 9 ani şi sase luni pentru spionaj
Mustafa Oral - 5 ani, pentru iniţiere grup
Mucea Dorinel - 5 ani, iniţiere grup si 6 ani trădare prin transmitere de secrete - execută 6
Radu Donciu - 6 ani, aderare, 7 ani trădare secrete - execută 7 ani
Vadim Benyatov - 4 ani şi 10 luni, aderare, va executa 10 ani pentru spionaj
Stamen Stanchev - 4 ani şi 10 luni, pentru aderare, 11 ani spionaj
Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada 30 mai 2005 - 21 noiembrie 2006, aceştia au constituit sau aderat la un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional, din care au făcut parte şi Vadim Benyatov, Stamen Stanchev, Dorinel Mihai Mucea şi Mihai Radu Donciu, în scopul comiterii unor infracţiuni grave, pentru a obţine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material.
Codruţ Şereş este acuzat şi de trădare prin transmiterea de secrete, iar pentru Michal Susak şi Mircea Călin Flore s-a reţinut şi comiterea infracţiunii de complicitate la spionaj.
În sarcina inculpaţilor s-au reţinut comiterea de activităţi ilicite cu caracter penal derulate în legătură cu privatizarea SC Electrica Muntenia Sud, vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a SC Romaero SA Bucureşti şi SC Avioane SA Craiova, aflate în portofoliul MEC - OPSPI, consultanţă în vederea privatizării SN Radiocomunicaţii, adjudecarea licitaţiei pentru asigurarea consultanţei în vederea restructurării şi privatizării CN Poşta Română din portofoliul MCTI, selectarea prin licitaţie a consultantului internaţional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acţiunile deţinute de statul român la SC Romtelecom SA din portofoliul MCTI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News