Codruţ Olaru, noul vicepreședinte CSM

Procurorul Codruţ Olaru, membru CSM din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, este noul vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. 

"Vă asigur că voi milita constant pentru apărarea independenţei sistemului judiciar. Nu putem, eu şi doamna preşedinte aleasă deja, să realizăm ceea ce ne-am propus fără sprijinul dumneavoastră. De aceea vă adresez rugămintea unei colaborări. Cred în ideea că succesul, atunci când va fi, va fi al Consiliului în integralitatea sa”, a spus procurorul Codruţ Olaru în prezentarea candidaturii sale.

Codruţ Olaru a fost, din mai 2013 până în 2016, adjunct al procurorului general al României, iar anterior, din 11 ianuarie 2007, a fost procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Potrivit decretului 752 din 2014 semnat de Traian Băsescu şi contrasemnat de Victor Ponta, la data de 1 decembrie 2014, colonelului în rezervă Olaru Vasile Codruţ i s-a acordat gradul de general de brigadă cu o stea. 

Susțin poziția Ministerului Public asupra modificării Legilor Justiției!

În cadrul şedinţei CSM, Codruţ Olaru a fost întrebat în ce măsură autoritatea ministrului Justiţiei poate interfera în activitatea procurorilor.

'Cred că, la acest moment, sunt suficiente pârghii prin care ministrul Justiţiei poate solicita procurorului general, structurilor specializate, informări cu privire la stadiul anumitor chestiuni punctuale, poate promova şi dezvolta acţiunea disciplinară în raport cu magistratul-procuror, poate solicita controale de fond sau pe o anumită tematică. Indiferent de persoana care va conduce acest minister, cred că este interesul direct al ministrului Justiţiei ca independenţa să nu devină doar o figură fără fond la nivelul Ministerului Public, ci să devină o certitudine. Sunt absolut convins că, în prezent, dar şi în perspectivă, o interferenţă directă asupra activităţii procurorului nu cred că putem să avem. (...) La acest moment, conform cadrului legal în vigoare, în mod categoric nu se pune problema unor atingeri, nici măcar tangenţiale, a activităţii de urmărire penală. În afară de acele informări pe care le poate solicita ministrul Justiţiei, nu cred că sunt alte modalităţi în care Ministerul Public poate şi este influenţat pe componenta de urmărire penală', a spus Olaru.

În legătură cu modificările aduse recent legilor Justiţiei, Codruţ Olaru a precizat că susţine poziţia Ministerului Public privind neconstituţionalitatea unor prevederi, afirmând că 'procurorii au nevoie de garanţii totale, constituţionale şi legale pentru apărarea independenţei'.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel