Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat, miercuri, că măsura confiscării extinse a averii nu vizează orice cetăţean al României, aplicându-se doar condamnaţilor care nu îşi pot justifica bunurile dobândite.
Şeful Ministerului Public, Codruţa Kovesi, a arătat că procurorii au indisponibilizat bunuri de 300 de milioane de euro de la inculpaţi şi învinuiţi, în lipsa unor instrumente eficiente, cum ar fi confiscarea extinsă - propusă de Ministerul Justiţiei într-un proiect de lege de modificare a Codului penal -, prevedere care ar creşte numărul bunurilor indiponibilizate, implicit cea a contribuţiei la stat.
"În prezent, procurorii pot indisponilbiliza doar bunurile care aparţin inculpaţilor, aşa cum e prevăzut în Codul de procedură penală. Aţi văzut cazuri de funcţionari publici sau alte persoane implicate în fapte de crimă organizată, care primesc pedepse, dar cărora nu li se confiscă averea", a spus, miercuri, Codruţa Kovesi, în cadrul formului "Revizuirea Constituţiei României", organizat de vicepreşedintele Senatului şi fost ministru al Justiţiei, Cristian Diaconescu, şi Asociaţia "Progresăm Împreună".
Kovesi a susţinut că sunt văzute situaţii în care persoane care comit fapte de crimă organizată sau corupţie, care au realizat beneficii importante, îşi asumă riscul de a petrece un timp foarte scurt în puşcărie, ştiind că, după eliberare, vor putea să conducă în continuare maşini de lux şi vor locui în vile obţinute prin ilegalităţi.
Măsura confiscării extinse, a spus Kovesi, funcţionează în multe state europene, fiind necesară şi în sistemul judiciar din România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci