Codul Comunicațiilor. Preşedintele ANCOM, despre organizarea licitaţiei 5G: Noi apreciem în trimestrul trei al anului viitor

Codul Comunicațiilor. Preşedintele ANCOM, despre organizarea licitaţiei 5G: Noi apreciem în trimestrul trei al anului viitor
Codul Comunicațiilor. Preşedintele ANCOM, despre organizarea licitaţiei 5G: Noi apreciem în trimestrul trei al anului viitor

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) poate organiza licitaţia pentru spectrul 5G în aproximativ 4-5 luni de la promulgarea Codului Comunicaţiilor, care a trecut de Camera Deputaţilor şi va intra în dezbatere la Senat săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare, a declarat, marţi, preşedintele ANCOM, Vlad Stoica, în cadrul conferinţei PRIA Competition. 

'Cred că această licitaţie 5G ne va da ocazia să dezvoltăm o infrastructură mult mai bună, astfel încât transferul de date să se facă la o viteză cât mai mare. Depindem foarte mult de trecerea Codului Comunicaţiilor de Parlament. Până la ora aceasta a trecut de Camera Deputaţilor, în prezent se află la Senat şi din câte am înţeles eu va intra în dezbatere chiar săptămâna aceasta, dacă nu săptămâna viitoare. Noi, ANCOM, putem să organizăm licitaţia pentru spectrul 5G în aproximativ 4-5 luni de la promulgarea Codului Comunicaţiilor. Noi apreciem fezabil în trimestrul trei al anului viitor, poate dacă avem noroc şi mai repede', a precizat Stoica.

Aprobarea Codului Comunicaţiilor, în Parlament

Şeful ANCOM a subliniat că autoritatea este pregătită cu toate detaliile, în prezent fiind aşteptată aprobarea acestui Cod al Comunicaţiilor.

'Aşteptam Codul Comunicaţiilor care simplifică unele lucruri, care dă posibilitatea acordării unor licenţe pe o perioadă mai lungă având în vedere investiţiile mari pe care ar trebui să le facă operatorii şi îl aşteptăm şi noi cu nerăbdare', a subliniat Stoica. În altă ordine de idei, preşedintele ANCOM a fost întrebat dacă în viitorul apropiat se impun reglementări sau investiţii suplimentare pe infrastructura telecom pentru a ţine pasul cu digitalizarea, iar răspunsul acestuia a fost: 'Categoric, da'.

'Investiţiile suplimentare vor fi determinate şi de apariţia legii 5G şi de Codul Comunicaţiilor cât şi de nevoia operatorilor de investi în zona de infrastructură astfel încât viteza de transfer de date să fie cât mai mare. Vor fi investiţii şi, de asemenea, vorbind de riscurile care apar odată cu dezvoltarea tehnologică, va fi nevoie şi de nişte reglementări, dar acestea trebuie făcute alături cu operatorii, cu cetăţenii, cu celelalte instituţii ale statului într-un dialog chiar transparent, astfel încât să oferim predictibilitate', a adăugat preşedintele Autorităţii de reglementare în comunicaţii, Vlad Stoica.

Ce a declarat Cîțu despre Codul Comunicațiilor

Preşedintele Senatului, liderul liberal Florin Cîţu, a declarat luni că proiectul privind comunicaţiile electronice a ajuns la Biroul permanent (BP), urmează să fie trimis comisiilor de specialitate pentru rapoarte, iar dacă 'modul în care a fost scris prezintă probleme', actul normativ va fi corectat în Senat. 

'A ajuns la BP, are termen de comisie, de rapoarte. Ideea e următoarea, trebuie să ne uităm dacă acel articol este conform legislaţiei în vigoare. Asta vor spune specialiştii, eu ştiu că el a fost pus acolo pentru securitatea naţională, nu avea nicio treabă cu persoane fizice. Dacă cumva modul în care a fost scris prezintă probleme, bineînţeles că va fi corectat în Senat', a precizat Cîţu, după Biroul permanent.

Codul comunicațiilor, necesar pentru demararea licitaţiilor 5G

El a declarat, vineri, referitor la proiectul privind comunicaţiile electronice, că a primit toate avizele, inclusiv de la CSAT, proiectul fiind necesar pentru demararea licitaţiilor 5G.

'Este Codul comunicaţiilor şi este la componenta care se uită la securitate naţională. Dacă acolo există diferenţe cu Codul de procedură penală, bineînţeles că ele pot fi îndreptate. Varianta a fost avizată de CSAT', a afirmat Cîţu, întrebat în legătură cu proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul comunicaţiilor electronice care ar permite interceptarea conversaţiilor de pe WhatsApp, Telegram şi Signal.

AUR împotriva Codului Comunicațiilor

Alianţa pentru Unirea Românilor a cerut, vineri, senatorilor să nu voteze proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul comunicaţiilor electronice care ar permite interceptarea conversaţiilor de pe WhatsApp, Telegram şi Signal, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel