Curtea Constituțională a României (CCR) a anunțat, joi, că a fost sesizată cu privire la articolul 347, alineatul 1 din Codul de Procedură Penală.
Alineatul 1 din articolul 347 prevede că "În termen de 3 zile de la comunicarea încheierii prevăzute la art. 346 alin. (1), procurorul şi inculpatul pot face contestaţie cu privire la modul de soluţionare a cererilor şi a excepţiilor, precum şi împotriva soluţiilor prevăzute la art. 346 alin. (3)-(5)".
Curtea Constituțional a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că "soluția legislativă cuprinsă în art.347 alin.(1) din Codul de procedură penală, potrivit căreia numai 'procurorul și inculpatul' pot face contestaţie cu privire la modul de soluţionare a cererilor şi a excepţiilor, precum şi împotriva soluţiilor prevăzute la art. 346 alin. (3)-(5), este neconstituțională".
CCR consideră că restrângerea sferei titularilor contestației la procuror și inculpat în camera preliminară determină încălcarea dreptului de acces la justiției, consacrat de articolul 21 din Constituție.
Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Judecătoria Moinești.
Marți, CCR a admis excepţia de neconstituţionalitate a articolelor 301 alineatul 1 şi 308 alineatul 1 din Codul penal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News