Codul Fiscal se schimbă din 1 februarie. Vezi principalele modificări

cod-fiscal1
cod-fiscal1

 De la 1 februarie, noul Cod Fiscal va intra în vigoare. Schimbările se referă la impozitarea diurnei, introducerea unui plafon minim al amortizării autoturismelor, reîncadrarea microîntreprinderilor din punct de vedere fiscal, iar TVA este modificat și reformulat.

"Amortizarea mijloacelor de transport cu cel mult 9 pasageri, cunoscute ca autoturisme, este deductibilă fiscal, începand cu 1 februarie 2013, pentru fiecare autoturism la suma maximă de 1500 lei / luna. Limitarea se aplica si pentru autoturismele achizitionate anterior datei de 1 februarie 2013", a explica pentru HotNews, Adrian Benta, consultant în cadrul Bentaconsult.

Impozitul pe venitul din salarii se modifică

 Potrivit noului Cod Fiscal,  se consideră venit de natură salarială, indemnizația cu diurnă ce depășeste 2,5 ori nivelul stabilit pentru personalul din instituțiile publice, indiferent de forma de organizare a celui ce acorda diurna. În mod similar, se datorează și asigurări sociale la diurna ce depășește acest plafon.

"În cadrul impozitului datorat de persoanele fizice, se supun impozitării veniturile realizate din silvicultură și piscicultură, dar legiuitorul precizează limitele neimpozabile, însa și norma de venit.

Se abrogă impozitul final de 2% din valoarea veniturilor realizate și se introduce cota de 16% aplicabilă asupra normei anuale de venit", mai precizeaza consultantul fiscal.

Impozitului pe venitul microintreprinderilor se schimbă

Impozitul pe venitul microintreprinderii este de 3% din veniturile impozabile realizate, este unul obligatoriu și nu mai există opțiunea pentru a plăti impozit pe profit, chiar dacă microîntreprinderea este în pierdere.

Societățile plătitoare de impozit pe profit, care la data de 31 decembrie 2012 au realizat o cifră de afaceri mai mica de 65000 euro, la cursul BNR valabil la această dată, trec la categoria de microintreprindere, începand cu data de 01 februarie 2013. Se abrogă condiția de a avea 1 – 9 salariati.

Modificări în privința TVA

Din capitolul “TVA la încasare”,  se reformulează fără modificări substanțiale, procedura de intrare și de ieșire din sistem, când persoana impozabilă din punctul de vedere al TVA depășește plafonul de 2.250.000 lei și trebuie să depună notificare, până pe data de 25 a lunii urmatoare depășirii plafonului.

Se stabileşte regimul pe care trebuie să-l aplice beneficiarii operaţiunilor realizate de persoanele obligate să intre în sistemul TVA la încasare sau să părăsească sistemul, pe perioada cuprinsă între data de la care aveau obligaţia să aplice sistemul până la data înregistrării din oficiu şi, respectiv de la data la care aveau obligaţia să înceteze aplicarea sistemului până la radierea din oficiu, în funcţie de informţiile publicate în Registrul persoanelor

În baza de calcul obligatorie pentru asigurările sociale se include si diurna peste limita de 2,5 ori nivelul stabilit pentru instituții publice, depăașire ce este considerată venit de natură salarială.

Din punctul de vedere al Codului de procedura fiscală, se detaliază modul în care o persoană fizică poate fi verificată de Fisc.

ANAF a mai publicat în Monitorul Oficial (nr. 9 din 07.01.2013) Ordinul nr. 1994 pentru aprobarea modelului și conținutului formularului (012) „Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare și plată a impozitului pe profit". Ordinul reglementeaza modul de declarare a opțiunii contribuabilului pentru aplicarea sistemului de plăți egale trimestriale în contul impozitului pe profit. Sistemul este opțional, poate fi aplicat de persoanele interesate, iar depunerea notificării pentru aplicarea sistemului se face până la sfârșitul acestei luni.

Accize

 Se majorează acciza pentru bere și se introduce o noua acciză pentru bere/bază de bere la care ponderea gradelor Plato provenite din malț, cereale este mai mică de 30% din totalul de grade Plato.

Se introduce acciza pentru anumite băuturi fermentate, altele decât bere și vin, pentru care ponderea de alcool absolut provenit din fermentare este mai mică de 50%.

Vezi aici Proiectul de modificare a Codului Fiscal

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel