Codul fiscal se schimbă! Vezi aici modificările

Bani-lei
Bani-lei
Alegeri prezidentiale 2024

Ministerul Finanțelor Publice a publicat pe site-ul intituției un proiect de modificare a Codului Fiscal.

Proiectul aduce mai multe schimbări ale modului de impozitare pentru firmele mici şi pentru giganţii care exploatează resursele naturale ale României, scrie economica.net.

Opţiunea microîntreprinderilor de a plăti impozit pe venit se va trsnsforma în obligaţie. Deci microîntreprinderile nu vor mai putea opta pentru plata impozitului pe profit, arată proiectul de modificare a Codului fiscal.

Limita veniturilor obţinute pentru care se intră în sistemul microîntreprinderilor este de 65.000 euro pe an.

Pentru anul 2013, sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor începând cu 1 februarie 2013 şi persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2012 îndeplinesc condiţiile prevăzute de acest sistem de impunere.

- S-ar majora deducerea suplimentară la calculul profitului impozabil pentru activităţi de cercetare-dezvoltare de la 20% la 50% din cheltuielile eligibile.

- În cazul stocării electronice a facturilor, inclusiv a celor care au fost convertite din format hârtie în format electronic, nu este obligatorie aplicarea prevederilor Legii nr.135/2007 privind arhivarea documentelor în formă electronică.

- Se stabileşte regimul pe care trebuie să-l aplice beneficiarii operaţiunilor realizate de persoanele obligate să intre în sistemul TVA la încasare sau să părăsească sistemul, pe perioada cuprinsă între data de la care aveau obligaţia să aplice sistemul până la data înregistrării din oficiu şi, respectiv de la data la care aveau obligaţia să înceteze aplicarea sistemului până la radierea din oficiu, în funcţie de informţiile publicate în Registrul persoanelor

impozabile care aplică sistemul TVA la încasare.Totodată se stabileşte regimul aplicabil în cazul înregistrărilor/radierilor, din eroare, în/din Registrul persoanelor care aplică sistemul TVA la încasare, astfel încât aceste erori să nu afecteze persoanele în cauză.

Primăriile, lăsate în offside de Codul fiscal

- Primăriile pot hotărî reducerea taxelor locale şi a amenzilor pe 2013, cel mult până la nivelurile din 2012, doar dacă n-au arierate (la 31 decembrie 2012) şi reducerile de impozite să nu afectează veniturile proprii

ale bugetelor locale. Codul fiscal va acorda un termen de 15 de zile de la data adoptării în care autoritaţile publice locale care înregistrează arierate să adopte noi hotărâri privind impozitele şi taxele locale datorate

pentru anul 2013. Pe scurt, să opereze majorarea de 16% la taxele locale, prevăzută de lege.

Persoanele care au achitat deja impozitele şi taxele locale pentru anul 2013 şi achită integral până la data de 30 septembrie 2013 diferenţele rezultate în urma taxelor care vor fi majorate, în urma modificării Codului fiscal, să beneficieze de bonificaţia prevăzută de lege.

Adio executor judecătoresc pe datoriile la Fisc

- Având în vedere că la 1 februarie 2013 intră in vigoare Noul Cod de procedură civilă care, exclude din sfera de competenţă a executorului judecătoresc titlurile executorii privind venituri ale bugetului general consolidat, este necesară corelarea prevederilor din Codul de procedură fiscală cu Noul Cod de procedură civilă, spune proiectul. Cel mai probabil, un agent al Fiscului va avea dreptul să execute datoriile către stat.

Taxă Robin Hood pentru exploatarea resurselor

"Operatorii economici, inclusiv filialele acestora şi/sau operatorii economici apaţinând aceluiaşi grup de interes economic, care desfăşoară efectiv atât activităţi de extracţie, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale extrase din România pe teritoriul naţional, în marea teritorială, în zona contiguă şi/sau zona economică exclusivă a României din Marea Neagră, sunt obligaţi la calcularea, declararea şi plata taxei asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale", se arată într-un proiect de ordonanţă.

Taxa va reprezenta 60% din veniturile suplimentare, din care se deduc redevenţele aferente acestor venituri, precum şi investiţiile în segmentul upstream, fără a depăşi 30% din veniturile suplimentare.

Investiţii in segmentul upstream reprezintă investiţii de dezvoltare şi extindere a zăcămintelor existente, explorarea şi dezvoltarea de noi zone de producţie.

Venitul suplimentar va fi calculat pe baza unei formule care va lua în calcul preţul gazelor naturale din producţia internă proprie destinate revanzarii consumatorilor casnici şi noncasnici, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru consumatorii casnici şi cei noncasnici în anul 2012, respectiv 495 lei/1000 m3, ajustat cu ratele inflaţiei în anii următori anului 2013 până la data aplicării, volumele de gaze din producţia internă vândute pentru consumatorii casnici şi noncasnici.

Nu intră sub incidenţa taxei veniturile suplimentare obţinute din capacităţile de extracţie realizate după intrarea în vigoare a ordonanţei.

Taxa reprezintă cheltuială deductibilă la stabilirea profitului impozabil şi venit la bugetul de stat.

Producţia internă de gaze naturale este asigurată aproape în totalitate de companiile OMV Petrom şi Romgaz Mediaş.

CITEȘTE AICI PROIECTUL DE MODIFICARE A CODULUI FISCAL

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel