Basistii urla sa sparga plamanii. Solicitand o ordonanta de urgenta. Pe ultima suta de metri. Care sa modifice o lege organica. Codul de Procedura Penala. Si nu orice fel de basisti. E vorba de insusi presedintele. De procurorul sef DNA. De oameni din ditamai CSM. Este ca si cand noile coduri au cazut ieri, alaltaieri ca niste comete. Si dupa ce au clipit din ochi, marii penalisti ai neamului au descoperit ca ele au vicii ascunse. Si ca ar trebui schimbate. Este noaptea mintii.
Toate aceste noi coduri au fost elaborate, trecute prin asumare de raspundere si promulgate de presedintele Romaniei inca din anul 2009. Oameni buni, suntem in 2014. Intre timp, Guvernul Boc a mai supravietuit doi ani si ceva. A urmat tot un Guvern basist, Guvernul MRU. Fiecare dintre aceste Guverne a beneficiat de o majoritate parlamentara. Asadar, daca in noile coduri existau lucruri gresite, ele trebuiau schimbate prin Parlament din 2009 incoace. Sau daca, prin absurd, pentru ca, nu-i asa, avem aceasta cutuma, oamenii aflati la butoane ar fi decis ca modificarile se pot face prin ordonanta de urgenta, cine i-a oprit si cine Doamne i-ar fi putut opri sa dea respectivele ordonante de urgenta?
Astazi, premierul Victor Ponta este somat. Daca nu produce schimbari in Codul de Procedura Penala, inseamna ca este corupt. Si va fi anchetat ca atare de catre procurorii doamnei Kovesi. Iar somatia vine nu numai de la seful DNA, ci si, sau in primul rand, de la presedintele Romaniei. Cel care a promulgat prostiile inca din anul 2009.
Nu ma voi referi catusi de putin la detalii. Legate de momentul din care ar trebui sa inceapa interceptarile telefonice ale unor cetateni. Voi ataca in schimb o chestiune de principiu. Codurile toate, Civil, de Procedura Civila, Penal si de Procedura Penala, sunt printre cele mai importante legi ale unui stat. Urmeaza, ca greutate, imediat dupa Constitutie. Nu sunt legi organice. Sunt legi superorganice. Ca atare, este de bun simt, si asta se intampla pretutindeni in lume, ca asemenea coduri sa nu poata deveni litera de lege pana cand nu sunt temeinic dezbatute de toate segmentele opiniei publice, de toate categoriile socio-profesionale implicate si, evident, pana nu sunt supuse, articol cu articol, unei analize in Comisiile juridice ale Parlamentului si in plenul celor doua Camere. Afirmatia de mai sus nu poate fi cotrazisa de nimeni. In mod rational. Si totusi in Romania s-a intamplat o nemaivazuta. Traian Basescu a decis, in urma cu mai multi ani, ca cele patru proiecte de legi organice sa fie siluite. Sa fie promovate fara dezbatere in opinia publica si fara dezbatere parlamentara. Pur si simplu prin asumarea raspunderii de catre Guvern. Si astfel, Guvernul Boc le-a trantit pur si simplu intr-o zi pe masa Parlamentului si a spus asa: „Ori le votati, ori Guvernul cade”. Majoritatea aflata la ciolan s-a grupat brusc si disciplinat si, in ciuda protestelor opozitiei si opiniei publice, ca sa nu mai vorbim de nenumaratele proteste venite din interiorul diferitelor segmente ale justitiei, codurile au trecut. In sensul ca Guvernul nu a cazut. Cred ca am avut atunci un serial de cel putin zece analize pe aceasta tema, in care am avertizat ca, imediat dupa intrarea acestora in vigoare, romanii isi vor da seama in ce capcana au cazut.
Citește mai multe pe CorectNews
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News