Modificarea Codului Rutier va determina ca tot mai mulți șoferi să-și monteze camere video în autoturismul personal. Asta pentru a te ajuta în cazul unui accident sau în cazul în care dorești să-ți dovedești nevinovăția în fața unei presupuse infracțiuni sau contravenții semnalate de un organ de poliție. În acest moment, prețul montării unei camere este luat în calcul de cei mai mulți șoferi. DeCe News vă propune câteva variante pentru o cameră video pe autoturism.
Urmând exemplul Rusiei, unde șoferii au montate camere video pe mașini, românii se vor îndrepta cât de curând către acest aspect al siguranței circulației pe drumurile publice. Montate pentru a filma doar clipuri amuzante, care ulterior erau postate pe Youtube, camerele vor deveni un accesoriu nelipsit din dotarea fiecărei mașini, chiar dacă aceste dispozitive nu sunt omologate. Montarea camerelor va fi cerută chiar de cumpărător în momentul achiziționării autoturismului.
Unul dintre motivele pentru care se va solicita acest lucru este eliminarea înscenării unui accident care, oricât de penibil ar părea, poate avea efecte neplăcute în instanţă. Este posibil ca unele companii de asigurări să ia în considerare înregistrările, dacă acestea sunt relevante pentru incidentul auto în care eşti implicat.
De asemenea, în cazul modificării Codului rutier, înregistrarea din trafic te poate salva de sanțiunile extrem de dure care sunt propuse de Poliție în acest moment. În cadrul oricărei contestații care ajunge în instanță, înregistrările video putând fi luate în calcul în urma unei comisii de expertiză. Cu alte cuvinte, montarea unei camere, pe bord sau pe barele din spate este legală.
Ce trebuie să urmăreşti înainte de achiziţionarea unei camere pentru maşină
Înainte de a alege modelul de cameră, trebuie să ai în vedere câteva caracteristici, ce ajută la obţinerea unor capturi video cât mai relevante, dar şi accesoriile pentru montare, alimentare şi transfer de date:
- Unghi larg de cuprindere – ideal ar fi un unghi de 170 de grade, pentru a surprinde subiecţii care vin din părţile laterale;
- Rezoluţie bună (HD sau Full HD);
- Senzor decent, capabil să realizeze clipuri utilizabile şi în condiţii slabe de iluminare;
- Raport bun calitate-compresie: nu trebuie să neglijăm rata compresiei (care trebuie să fie destul de ridicată pentru obţinerea unor capturi clare), dar pe de altă înregistrarea să nu ocupe foarte mult spaţiu;
- Aparatul să fie dotat cu display şi să fie capabil să redea înregistrările (astfel poliţistul poate vedea “la cald” înregistrarea);
- Un senzor de mişcare este binevenit, pentru situaţiile în care evenimentele au loc în lipsa ta (vandalizare, lovire în parcare etc.).
- Memorie generoasă – minimum 4 GB (dacă memoria internă este mică, aparatul să aibă slot pentru carduri externe);
- Accesorii pentru prindere pe bord sau parbriz;
- Accesorii pentru alimentare de la priza maşinii;
- Cablu de date USB;
Camere în funcție de buget
O cameră HD DVR Auto, comandată pe Internet, ajunge la 110 lei, plus taxele de livrare care nu depășește 35 de lei. Cu un ecran LCD de 2,4 inch, camera poate fi folosită pentru foarte multe activități, începând cu supravegherea traficului, supravegherea casei sau biroului și asigurarea mașinii împotriva vandalizării. Camera suportă card SDHC de până la 32 GB și înregistrează în format AVI la rezoluție HD de 1280x960. Camera funcționează cu o baterie BL-4C(la fel ca la telefoanele Nokia) și poate fi încărcată de la bricheta mașinii. Camera are 6 leduri cu infraroșu pentru vedere pe timp de noapte, microfon încorporat și înregistrează manual sau la detecție mișcare. În plus, camera are funcția de aparat foto.
Camera de pe telefonul mobil
În cazul în care nu doriţi să investiţi sau nu aveţi bani pentru un aparat dedicat, camera de pe telefonul mobil este o soluţie cât se poate de practică. Tot ce vă trebuie este un suport pentru montarea pe bord sau pe parbrizul autovehicului.
Camera HD SS-CM04 – 340 lei poate fi o soluție viabilă
Pe lângă facilităţile banale (video 1280 x 960 pixeli, slot SD, ecran LCD 2.5 inch), această cameră se dovedeşte utilă chiar şi în lipsa ta, deoarece are un senzor ce activează funcţia de înregistrare atunci când detectează mişcare în apropiere. Pachetul include suport pentru montarea pe parbriz, alimentator pentru maşină şi cablu USB pentru transferul datelor.
Kodak ZX3 PlaySport - circa 600 lei
O cameră Full HD numai bună în trafic, dar şi la distracţiile din vacanţă – plimbări, plajă, piscină. Funcţionează şi în mediu acvatic, scufundată la maximum trei metri adâncime.
Trecând la camerele performante, un GoPro HERO HD 960, al cărui cost se ridică la 979 lei, îți poate asigura diferite sisteme de prindere, în funcție de activitate, rezistă la șocuri și scufundări de până la 60 de metri adâncime.
Blackbox profesional pentru maşină – 980 Lei
O cameră completă ce filmează nu doar traficul, ci interiorul maşinii. Lentila frontală are un unghi larg de 140 grade și poate fi rotită 20 de grade pe verticală, iar lentila interioară are un unghi larg de 120 grade, amândouă acoperind un unghi total de 260 grade ce pot surprinde imagini inedite la o calitate extraordinară și rezoluție înaltă.
Această cutie ascunde şi un modul GPS care memorează traseul şi îl afişează pe hartă când o conectezi la calculator.
GoPro HD Hero2 Motorsports – 1369 Lei
Este una dintre cele mai avansate camere GoPro disponibilă în prezent. Cu posibilităţi avansate de montaj, submersibilă până la 60 de metri, rezistentă la şocuri şi explozii, GoPro HD Hero2 Motorsports poate înregistra full HD 1080p cu unghi larg de 170 de grade sau poate captura până la 10 instantanee foto pe secundă, la 11 MP rezoluţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News