EXCLUSIV  Codul rutier, modificat: Utilizarea telefonului mobil, COMPLET INTERZISĂ. Titi Aur, semnal de alarmă

În şedinţa de Guvern de luni, 12 august, va fi supus aprobării un proiect de ordonanţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, document care modifică radical legislaţia rutieră în ceea ce priveşte folosirea, în timpul condusului, a telefonului mobil, a tabletei sau a oricărui alt dispozitiv de acest gen.

- Domnule Titi Aur, ce schimbări se aduc prin ordonanţa de urgenţă care modifică şi completează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice?

- Modificarea constă în faptul că, pe de o parte - ştiu asta din nota de fundamentare - se vor mări sancţiunile pentru utilizarea telefonului mobil şi nu numai a telefonului, ci orice: tabletă, aparat foto sau orice altceva şi pe de altă parte va fi aplicată sancţiunea şi doar dacă manevrezi dispozitivul respectiv, în sensul că îl ai în mână, nu doar dacă vorbeşti la el, cum era până acum, dacă l-ai avut la ureche. 

- Ce spun statisticile cu privire la riscurile pe care le implică folosirea telefonului mobil în timpul condusului?

- E foarte greu de făcut o statistică clară, oficială, a câte accidente se produc din cauza folosirii telefonului mobil. Pentru că, dacă se întâmplă un accident şi îi pui fiola şoferului, automat tragi concluzia că maşina a fost scăpată de sub control sau s-a întâmplat altceva ce a dus la producerea accidentului pentru că cel de la volan era băut sau era drogat. În cazul folosirii telefonului mobil de către şofer înainte de accident, aproape nimeni nu recunoaşte acest lucru. Puţine sunt acele accidente care s-au întâmplat din cauza telefonului iar cel de la volan a recunoscut acest lucru. În statistica poliţiei nu apare ca şi cauză aşa cum este alcoolul, ci apare ca şi pierderea controlului, nerespectarea distanţei, oboseală sau orice altceva. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că, o dată şoferul ar fi în culpă dacă ar recunoaşte, fie că îi e ruşine de familie, de şefi şi nu recunoaşte că adevăratul motiv al producerii accidentului a fost utilizarea telefonului mobil. 

- Cum stau lucrurile în alte ţări?

- Multe ţări au luat măsuri drastice împotriva utilizării telefonului mobil la volan. În Germania, dacă te simte poliţistul că ai manevrat telefonul, că l-ai mutat dintr-o parte în alta, amenda e egală cu cea aplicată pentru vorbitul la telefon. Iar sancţiunile sunt mari. Dacă ai copil în maşină şi foloseşti telefonul mobil, se ajunge până la a-ţi lua copilul şi a-l duce într-un centru de protecţie pentru că se consideră că i-ai pus viaţa în pericol. 

- Putem vorbi, la nivelul României, despre un fenomen în ceea ce priveşte folosirea telefonului la volan?

- E un fenomen care cauzează foarte multe accidente. Şi mi se pare normală această ordonanţă de urgenţă pentru a înăspri într-un fel sau altul sancţiunile, pedeapsa pentru utilizarea telefonului mobil. Sunt multe statistici făcute în acest sens, multe experimente, teste care duc la concluzia că se produce o creştere de 6 ori, de 9 ori, chiar de 40 de ori, a pericolului de producere a unui accident, în funcţie de mai mulţi alţi factori externi sau care ţin de aptitudinile şoferului. Noi avem astfel de teste la Academie, iar acestea au relevat faptul că atenţia şoferului este afectată semnificativ de factori externi, cum ar fi discuţiile, butonatul telefonului sau alte astfel de activităţi. 

Când vorbeşti la telefon iar discuţia este una relaxată, pe subiecte generale, fără polemici, sunt şanse să te poţi concentra în continuare la condus, însă dacă discuţia este una tensionată, este despre sănătate, familie, serviciu automat mintea ta decuplează de la activitatea principală condus maşina la activitate principală discuţia de la telefon. 

- În concluzie, vorbim despre o măsură bună?

Telefonul este unul dintre factorii de distragere a atenţiei apărut acum în ultimii 15-20 de  ani, dar care e din ce în ce mai utilizat. Să nu mai spun că acum se fac live-uri pe Facebook, mesaje, mailuri şi toate celelalte. Măcar acum 20 de ani când a apărut telefonul mobil te rezumai la a vorbi şi atât. Nu avem ce face, trebuie luate măsuri. E o măsură bună dar nu e suficient doar atât. Trebuie făcut un plan naţional, dar în concluzie este o măsură bună. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel