Noul Cod Rutier le interzice șoferilor care au anumite boli să conducă fără avizul unui specialist.
Noul Cod Rutier a intrat în vigoare la începutul acestui an și vine cu mai multe modificări pentru șoferi. Una dintre acestea prevede că şoferii care nu sunt declaraţi "admişi" la controlul medical obligatoriu nu vor avea dreptul să conducă autovehicule. În consecinţă, permisul acestora va fi suspendat.
Astfel, orice medic care constată o afecțiune incompatibilă cu șofatul este obligat să-l trimite pe pacient la un centru de testare acreditat. Șoferii declarați incompatibili trebuie să predea permisul în trei zile, relatează Pro Tv.
Potrivit legii, permisul de conducere nu poate fi obținut de către cei care au afecțiuni la nivelul aparatului respirator. Aceștia își pot dobândi permisul auto, dar numai dacă primesc aviz favorabil din partea unei unități sanitare autorizate. În plus, conducătorii auto care au epilepsie pot să se urce la volan doar dacă sunt monitorizați timp de cinci ani și nu au nici o criză în tot acest timp. De un aviz medical vor avea nevoie și șoferii care au probleme renale grave, un handicap locomotor sau cei care suferă de apnee în somn.
„Înseamnă, de fapt, niște pauze respiratorii care se produc în timpul somnului, iar aceste pauze au repercusiuni importante asupra activităților din timpul zilei, pe de o parte, adică determină un grad de somnolență diurnă, și pe de altă parte, determină tulburări cardiovasculare, dar și neurologice. Dacă vorbim despre cei care conduc mașina, există și aici un risc foarte important, somnolența fiind principala cauză de accidente rutiere la nivel mondial.”, a explicat Cristian Cojocaru, medic pneumolog la Spitalul de Pneumoftiziologie Iași.
Noul Cod Rutier mai prevede că nu li se pot elibera sau reînnoi permisele de conducere celor care au boli vasculare periferice, cardiopatii sau insuficienţă cardiacă. Fac excepție doar cei pentru care medicul garantează că sunt apți pentru a conduce un autoturism. Permisul auto retras din motive medicale poate fi redobândit doar dacă șoferul se vindecă. În același timp, nici cei care au probleme cu alcoolul sau drogurile, cei care au afecțiuni ale auzului sau care au antecedente de infarct miocardic, nu vor putea dobândi sau reînnoi permisul fără acordul unui medic.
În noul Cod Rutier se face referire clară și la persoanele care au probleme cu vederea. În cazul pierderii temporare a vederii va fi nevoie de o perioadă de readaptare. Mai exact, conducătorul auto va trebui să aștepte cel puțin șase luni pentru a putea conduce din nou.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News