Codul rutier se modifică: medicii ar putea trimite șoferii la evaluare psihologică. Cum pot fi sesizate nereguli în trafic surprinse de către șoferi

pixabay.com
pixabay.com

MAI a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care propune modificarea legislației curente în vederea creșterii nivelului de siguranță pe drumurile publice. 

Medicii ar putea trimite șoferii la evaluare psihologică

În ordonanță este prevăzută o procedură clară prin care se poate suspenda dreptul de a conduce pentru persoanele inapte din punct de vedere psihologic. Dacă se va aproba, medicii ar putea trimite șoferii la un psiholog independent în vederea evaluării psihologice.

Noile prevederi stipulează că „Orice medic, atunci când constată că o persoană, titulară a unui permis de conducere, aflată în evidența sau îngrijirea sa, prezintă simptome ce pot afecta capacitățile psihologice necesare pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, este obligat să emită bilet de trimitere, în care se menționează simptomele constatate, către o formă independentă de exercitare a activității de psiholog cu drept de liberă practică (…). În baza biletului de trimitere, în termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea acestuia, titularul permisului de conducere este obligat să se prezinte în vederea realizării evaluării psihologice.”

În cazul în care șoferul este considerat inapt, psihologul va fi obligat să-l anunțe pe acesta, poliția rutieră și medicul care a trimis șoferul la evaluare psihologică. Poliția rutieră va retrage permisul de conducere al șoferului inapt. De reținut că rezultatul poate fi contestat în termen de 30 de zile.

Dacă medicului trimițător nu îî este comunicat rezultatul evaluării de către psihologul independent în 30 de zile, va trebui să anunțe poliția rutieră pe a cărei rază teritorială își desfășoară activitatea, precum și să transmită numele, prenumele și codul numeric personal sau codul unic de identificare al titularului permisului de conducere.  

Testarea șoferilor

Articolul 38 din Codul rutier ar urma să sufere modificări, astfel încât polițiștii ar putea efectua testarea conducătorilor auto în mai multe situații: „Conducătorii vehiculelor cu excepția celor trase sau împinse cu mâna, instructorii auto atestați să efectueze instruirea practică a persoanelor pentru obținerea permisului de conducere, precum și examinatorul autorității competente în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, după caz, sunt obligați să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, la solicitarea polițistului rutier.”

Retragerea permisului

Una dintre propuneri urmărește retragerea permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizei mostrelor biologice: „Când persoana refuză sau nu poate să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, polițistul rutier dispune retragerea permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizei mostrelor biologice, eliberând o dovadă înlocuitoare a acestuia fără drept de circulație.”

Limitarea unor erori ale măsurătorilor

Alte modificări propuse vizează procedura de testare pentru consumul de alcool și de substanțe psihoactive: „În cazul în care concentrația alcoolică este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, inclusiv, persoana prevăzută la alin. (5) (persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere) îi poate solicita polițistului rutier să-i efectueze o a doua testare după 15 minute, dar nu mai mult de 20 minute de la primul test. În această situație, prezintă valoare juridică rezultatul celei mai mici concentrații de alcool pur în aerul expirat.”, se arată în proiectul de ordonanță.

În această situație, este avută în vedere situația consumului de alimente care produc alcool în stomac prin fermentație.

De asemenea, persoana depistată ca având o concentrație cuprinsă între 0,11 - 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat inclusiv, îi poate solicita polițistului să i se recolteze mostre biologice în cadrul unităților sau instituțiilor medicale autorizate, în conformitate cu normele metodologice elaborate de Ministerul Sănătății.

Reclamații pe baza capturilor foto-video de pe mașini

Participanții la trafic ar putea utiliza înregistrări care surprind posibile încălcări ale regulilor de circulație și să depună sesizări pe baza acestora.

„Polițistul rutier poate constata contravenția de adoptare a unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice (...) și cu ocazia verificării sesizării formulate de un participant la trafic ce a perceput în mod nemijlocit și întâmplător efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul unui vehicul, a oricăreia dintre manevrele prevăzute la art.541 alin.(2) și a surprins aceste manevre agresive într-o înregistrare audio-video sau video, după caz.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel