Pentru că este extrem de periculoasă, dar şi pentru că este consumată în cantităţi foarte mari, cofeina ar trebui reglementată, susţin experţii, Dr. Jack James, şeful departamentului de psihologie de la Universitatea din Reykjavik, susţine că stimulentul în cauză determină apariţia deceselor premature şi că „puterea sa de a ucide” este subestimată. Mai mult, specialistul s-a arătat îngrijorat de faptul că substanţa este adăugată în energizante, băuturi alcoolice, prăjituri, iaurturi şi chiar medicamente (cele pentru răceală). Ca rezultat al acestui fapt, susţine specialistul, oamenii consumă mai multă cofeină decât îşi dau seama, lucru care ne-ar putea pune în pericol sănătatea.
Mai exact, dr. James consideră că din moment ce riscul la care ne expune consumul de cofeină este atât de mare, substanţa ar trebui reglementată la fel ca ţigările sau alcoolul. Comercializarea substanţei către minori ar trebui să fie interzisă, iar pentru a sublinia riscurile la care se expun consumatorii, producătorii ar trebui să noteze pe etichetele produselor conţinutul de cofeină, spune dr. James.
În aceeaşi ordine de idei, specialistul este de părere că această substanţă ar putea afecta comportamentul minorilor, oferind un efect sedativ asemănător cu cel al alcoolului, încurajându-i pa oameni consume şi mai multă cofeină.
De asemenea, există dovezi care demonstrează că minorii care consumă cofeină sunt mai tentaţi se a se droga , de a fuma şi de a consuma băuturi alcoolice, comparativ cu restul copiilor.
În lume nu există o cantitate zilnică de cofeină recomandă pentru că toleranţa oamenilor la această substanţă depinde de o serie de factori printre care vârsta şi greutatea. Totuşi, un studiu comandat de guvernul canadian sugerează că adulţii nu ar trebui să consume mai mult de 400mg de cofeină pe zi, excepţie făcând gravidele a căror limită ar fi de 200mg. În schimb, limita maximă de consuma a cofeinei la copii nu poate depăşi 75mg.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu