Coincidență cu moartea lui Navalnîi. Analistul de politică externă Ștefan Popescu a spus care a fost cauza decesului

Agerpres
Agerpres

Analistul de politică externă Ștefan Popescu a vorbit despre împrejurările în care disidentul rus Alexei Navalnîi și-a pierdut viața.

 

Ștefan Popescu, analist de politică externă, a intervenit, vineri seară, la Antena 3 CNN, la emisiunea moderată de Cătălina Porumbel, unde a comentat știrea morții disidentului rus Alexei Navalnîi și împrejurările în care acesta și-a pierdut viața într-o închisoare de la Cercul Arctic.

„Dacă ne uităm la imaginile cu Alexei Navalnîi publicate în ultimele luni, el nu pare un bărbat în putere, sănătos, de 47 de ani. Este clar că acele condiții din colonia penitenciară din Peninsula Yamal nu erau extraordinare. Acest om a trecut printr-un episod foarte grav, acea tentativă de otrăvire, care probabil i-a lăsat sechele. De asemenea, el a ținut greva foamei și de-a lungul timpului a fost arestat de 29 de ori. Acest om nu a avut o viață normală și cred că aceste condiții l-au răpus în cele din urmă.

Cred, totuși, că e bine să ne uităm puțin și în trecut - După degradarea relațiilor dintre Federația Rusă și Occident, a început o perioadă de distrugere din fașă a oricărei tentative de a construi o alternativă la puterea reprezentată de președintele Vladimir Putin. Boris Nemțov a fost vicepremier, era văzut ca un posibil succesor al lui Elțîn - în momentul în care a început să formuleze critici față de politica dusă de Kremlin în Ucraina, în 2014, anul următor a murit. A fost ucis cu cinci gloanțe în apropiere de Kremlin. La fel s-a întâmplat și cu jurnalista Anna Politkovskaia, cea care a fost omorâtă, probabil de un grup de ceceni, pe un coridor din clădirea unde avea apartamentul. Alți opozanți ai lui Putin au plecat în exil“, a spus analistul de politică externă.

Coincidența morții lui Alexei Navalnîi

„Cum privește Rusia, având în vedere că în martie sunt alegerile prezidențiale și Putin va obține un nou mandat? Este aceasta încă o încercare a lui Putin să demonstreze că oricine ar îndrăzni să se ridice împotriva sa va sfârșit așa?“, a întrebat Cătălina Porumbel.

„Eu nu cred că i-a dat cineva în cap, dar acele condiții l-au omorât. Coincidența a făcut să ne apropiem de alegerile prezidențiale și să fie la scurt timp înainte de acestea. Problema e că Navalnîi nu reprezenta o amenințare pentru Vladimir Putin. Nu mai există alternativă la puterea lui Putin în Rusia.

În plus, cea mai mare parte a populației - să nu ne raportăm la electoratul tânăr din marile orașe - trăiește de mai bine de 20 de ani în educația hiper-naționalistă promovată de noua putere a Rusiei instalată după retragerea lui Boris Elțîn.

Adaug o tușă suplimentară în relația deja proastă dintre Putin și Occident: Acum câteva luni a dispărut ministrul Afacerilor Externe din China și am aflat ulterior că a murit torturat în închisoare. La fel s-a întâmplat și cu un jurnalist în Arabia Saudită, la fel se întâmplă și în Iran. În mare parte a lumii, asemenea practici sunt monedă comună. Nu mai vorbesc de oligarhii și demnitarii care ba s-au aruncat de la etaj, ba au murit prin diverse excursii“, a conchis analistul de politică externă Ștefan Popescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel