Coincidență sau sabotaj? Un cablu de telecomunicații care leagă Suedia de Estonia a fost avariat, la o săptămână după un incident similar în Marea Baltică

Sunt interese politice la mijloc? foto: Freepik *imagine cu rol ilustrativ
Sunt interese politice la mijloc? foto: Freepik *imagine cu rol ilustrativ

Sunt stricăciuni făcute în mod deliberat? NATO a intrat deja în alertă.

Un cablu de telecomunicații care conectează Suedia cu Estonia a fost deteriorat, a declarat ministrul suedez al Apărării Civile, Carl-Oskar Bohlin, într-o conferință de presă marți. Incidentul pare să se fi produs în același timp cu deteriorarea unui gazoduct submarin și a unui cablu de telecomunicații care leagă Finlanda de Estonia pe 8 octombrie, a declarat ministrul, potrivit Reuters.

Ministrul suedez al Apărării spune că acest cablu nu a fost complet deteriorat și încă poate fi folosit. Tot acesta a mai declarat că daunele la cablul de telecomunicații nu se află în apele teritoriale suedeze.

Posibil sabotaj?

Scenariu similar sau... altceva? În urmă cu doar o săptămână, un gazoduct dintre Finlanda și Estonia și un cablu de date au fost avariate în Marea Baltică în urma unei activităţi externe. Preşedintele finlandez Sauli Niinisto a precizat că locul avariei a fost identificat şi că aceasta a rezultat probabil în urma unei "activităţi externe". "NATO este pregătită să asiste investigaţiile" a mai spus acesta.

Anchetatorii cred că o conductă de gaz submarină care leagă Finlanda și Estonia ar fi putut fi avariată în mod deliberat, a informat marți cotidianul finlandez Iltalehti, citând surse de securitate finlandeze. Gazoductul Balticconnector a fost închis duminică după ce o scădere de presiune a indicat o scurgere de gaz din această conductă ce are o lungime de 77 de kilometri. Operatorul finlandez al conductei, compania Gasgrid, estimează că reparaţiile vor dura mai multe luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel