Coita, semnal de alarmă: Riscă să ne ardă la buzunar. Scenariul cel mai negru

Alex Coita
Alex Coita

Alex Coita a tras un semnal de alarmă, pe care toți românii ar trebui să-l ia în considerare.

"Escaladarea tensiunilor dintre SUA și Iran ar trebui să ne îngrijoreze pentru că ne plasează într-un context de securitate mai precar și pentru că riscă să ne ardă la buzunar. După ce administrația Trump a denunțat acordul cu Iranul, relațiile dintre Washington și Teheran au intrat într-o spirală conflictuală. America a etichetat drept organizație teroristă o grupare militantă islamică iraniană, iar Teheranul este suspectat ca fiind în spatele unui val de atacuri cu bombă îndreptate împotriva unor nave petroliere situate în zona Golfului.

În timp ce SUA trimite trupe în Golf, există temeri că Iranul ar putea viola acordul nuclear care limitează drastic producția și stocarea de uraniu îmbogățit, permițând Teheranului să producă arme nucleare. Mai mult, există voci care susțin că America ar putea lansa o serie de lovituri aeriene în perioada următoare", a scris Alex Coita pe Facebook.

"Ar putea duce la scumpirea benzinei și motorine"

"Ar trebui vorbit despre acest subiect din mai multe motive.

1) Un conflict militar deschis în Orientul Mijlociu ne șubrezeste contextul strategic în mai multe feluri. În primul rând, prin riscul general legat de inflamarea tensiunilor. Apoi, prin faptul că SUA va fi mai preocupată de situația din Golf și mai puțin atentă la regiunea noastră. Asta, în contextul escaladării tensiunilor cu Rusia lui Putin (care susține mai mult sau mai puțin deschis Teheranul) ne plasează într-un context delicat, cu repercusiuni asupra unor evoluții din imediata vecinătate (a se vedea situația fluidă din Republica Moldova).

2) O criză în Strâmtoarea Hormuz, unul dintre punctele critice în infrastructura maritimă de transport a petrolului, chiar și fără un conflict militar, ar putea duce la scumpirea benzinei și motorinei, afectându-ne direct și având un efect de încetinire a dinamicii economice și de potențare a inflației.

3) O conflagrație extinsă în Orientul Mijlociu, scenariul cel mai negru în acest moment, ar avea cu siguranță efecte majore inclusiv asupra României, generând risc de șocuri economice dar și amenințări în context geostrategic, în condițiile în care Bucureștiul este aliniat cu Washingtonul și Israelul.

Urmăriți ce se întâmplă cu Iranul. Este cel puțin la fel de important ca știrile din politica internă în momentul de față", a mai spus politologul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel