Prepară-ţi acasă un ceai din coji de ceapă şi vei uita drumul care duce la farmacie!
Publicitate
Se ştie deja că ceapa este un aliment-medicament cu proprietăţi curative extraordinare. Institutul de chimie bioorganică din Rusia confirmă acest lucru. Infuzia preparată din frunzele de ceapă ameliorează tusea, întărește imunitatea şi protejează tractul urinar. S-a demonstrat că ceaiul din coji de ceapă are multiple virtuţi terapeutice, având printre altele puternice proprietăţi tonice, diuretice, antimicrobiene şi antispasmotice. În primul rând, ceaiul din coji de ceapă scade iritaţia ochilor şi menţine acuitatea vizuală. Este o veste bună pentru cei care lucrează în faţa calculatoarelor. Băutura ajută şi dacă ai roșu în gât. În caz de congestie şi durere la nivelul gâtului, se prepară o infuzie din câteva coji de ceapă la o cană de apă fierbinte. După infuzare, soluţia se strecoară şi se foloseşte când este călduţă pe post de gargară. Ceaiul ajută și dacă ai tuse seacă. Pentru asta, se toarnă două pahare de apă fierbinte peste două linguri de coji de ceapă mărunţite şi se fierbe la foc domol timp de 15 minute. După ce se răcoreşte, soluţia se strecoară şi se bea câte un sfert de cană de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale.
Cele mai bune efecte pe care cojile de ceapă le au asupra organismului sunt cele antiseptice, antibiotice, analgezice, emoliante. Există studii care documentează cojile de ceapă că fiind un remediu eficient împotriva stafilococului. Trebuie să mai știi că foile de ceapă au efect diuretic, expectorant, antitusiv dar și antitrombotic. Pentru întărirea sistemului imunitar, dar şi ca adjuvant în caz de gripă, se amestecă o lingură de coji de ceapă mărunţite cu o linguriţă de pudră de rădăcină de lemn dulce şi o mână de ace de pin (40 – 50 g), peste care se toarnă 2 litri de apă fierbinte. Compoziţia se fierbe timp de 20 de minute, se adaugă apoi 2 linguri de măceşe zdrobite şi se mai fierbe timp de un minut. Soluţia se toarnă într-un termos, după 10-12 ore se strecoară şi se ţine la răcoare. Se consumă câte un litru pe zi. Pentru afte şi gingivită, se clăteşte gura cu o soluţie concentrată din coji de ceapă. Aceasta se prepară din 3 linguriţe de coji de ceapă mărunţite, peste care se toarnă 0,5 l de apă clocotită, iar apoi se lasă la macerat timp de 7-8 ore, se strecoară şi se foloseşte. Pentru cistită şi alte infecţii urinare se administrează câte o lingură de decoct din coji de ceapă de 3-4 ori pe zi, care se prepară din 3 linguriţe de coji mărunţite opărite în două pahare de apă clocotită. Nu în ultimul rând, pentru infecţiile fungice ale unghiei, se fac băi locale într-o soluţie concentrată din coji de ceapă, timp de 20-30 de minute în fiecare seară, până la vindecare, potrivit frunza-verde.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu