Avocatul Cristian Winzer, coordonator al Departamentului de Drept Penal, cu o vastă experiență în acest domeniu al dreptului, a făcut o referire la persoanele care, pentru a scăpa de un dosar penal, fac diverse acuzații fără fundament, „în mod ticălos”.
Publicitate
Anumiți infractori devin martori sub acoperire sau martori în diferite dosare. Sunt exonerați de toate acuzațiile și unii dintre ei inventează fel de fel de lucruri despre anumite persoane, în funcție de interesul de moment. În Statele Unite ale Americii, acest sistem funcționează cu succes în cazul traficanților de droguri. Acolo, flagelul este atât de mare încât traficantul mic este prins, devine martor sub acoperire sau este infiltrat în organizația cea mare pentru a prinde „peștele cel mare”.
Acest sistem funcționează și în România, dar are o problemă. Legea permite folosirea depozițiilor persoanelor care au o anumită problemă penală, pentru a facilita tragerea la răspundere a unor persoane care ar fi săvârșit fapte penale, dar problema nu este aceasta, spune avocatul Cristian Winzer, ci următoarea:
„Principiul este corect și bun, trebuie aplicat în continuare. Problema apare când acele persoane fac acest lucru în mod ticălos, adică într-un mod necorespunzător realității obiective”.
„Am o problemă cu acele persoane care devin colaboratori loiali din interese clare, doar ca să scape ele de dosare. Pentru a scăpa de dosare, ajung să divagheze”, a zis avocatul Cristian Winzer.
„Ceea ce este important cu dosarul profesorului Irinel Popescu este următorul lucru și voi puncta în limitele care îmi sunt permise de cadrul legal și prin raportare la informațiile care sunt deja publice. Esența probatoriului, pretins administrat de către acuzare în legătură cu pretinsele fapte ale domnului profesor, este raportată la niște declarații. Informațiile sunt deja publice. Acele informații parvin de la persoane cunoscute deja în mediul public și juridic ca fiind denunțători de profesie, ca fiind colaboratori loiali, chiar vorbim despre o loialitate mânată de interese evidente corelative ale organelor judiciare. Când se întâmplă acest lucru, nu ai cum să nu ridici un semn de întrebare în legătură cu veridicitarea acelor afirmații. Un om care are un interes să scape de un dosar penal va face orice pentru a scăpa de acel dosar penal”, a mai zis avocatul Cristian Winzer.
Mai multe despre acest subiect vedeți aici:
VEZI ȘI: Dosar prof.dr. Irinel Popescu. Winzer: „M-a bufnit râsul când am citit. S-a construit o ipoteză SF”. Avocatul explică ridicolul situației - https://www.dcnews.ro/dosar-prof-dr-irinel-popescu-winzer-m-a-bufnit-rasul-cand-am-citit-s-a-construit-o-ipoteza-sf-avocatul-explica-ridicolul-situatiei_913338.html
VEZI ȘI: Avocatul Winzer: „În cazul prof. dr. Irinel Popescu, fapta nu există”. Paradox cu acuzațiile care i se aduc „părintelui transplantului hepatic din România” - https://www.dcnews.ro/avocatul-winzer-in-cazul-prof-dr-irinel-popescu-fapta-nu-exista-paradox-cu-acuzatiile-care-i-se-aduc-parintelui-transplantului-hepatic-din-romania_913256.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu