Colăcei pufoși de post. Rețeta fără frământare

Sursa foto: captură video YouTube Cristina Gătește din inima pentru cei dragi
Sursa foto: captură video YouTube Cristina Gătește din inima pentru cei dragi

Colăceii aceștia aromați sunt ideali pentru perioada postului. Sunt atât de buni, încât vei repeta rețeta. Cei dragi vor fi și ei uimiți de gustul delicios.

Ingrediente

- 1 kg făină bună şi uscată

- 600-650 ml apă călduţă

- 14 g drojdie uscată sau 40 g drojdie proaspătă

- coaja de la o lămâie şi o portocală

- vanilie

- 100 ml ulei de floarea soarelui sau arahide

- 150-200 g de zahăr

- 1 praf de sare

Vezi și: Plăcintă de mere. Prăjitura de post foarte simplă: Rețeta

Negresă de post. Cea mai iubită prăjitură de casă, fără lapte sau ouă. Iese pufoasă și aromată

Cum se prepară colăceii pufoşi de post

Făina se cerne de două ori înainte şi pentru a elimina corpurile străine, dar mai ales pentru aerisirea făinii. Drojdia se amestecă într-un castronel cu o linguriţă de zahăr, apă călduţă şi o lingură de făină şi apoi se lasă deoparte să crească (al doilea truc).

Peste făină se adaugă zahărul, vanilia, coaja de lămâie şi portocala, sarea, maiaua crescută şi 600 ml de apă călduţă. Se amestecă totul şi apoi se adaugă uleiul câte puţin, frământând uşor. Nu se frământă mult, doar cât se înglobează uleiul, scrie pofta-buna.com. Dacă mai este nevoie, se mai poate adăuga puţină apă călduţă, cât să fie un aluat potrivit de moale.

Cuptorul se încălzeşte foarte puţin, doar cât să fie călduţ înăuntru, apoi se stinge. Se bagă ligheanul cu aluat în cuptor, să stea la cald şi se închide uşa cuptorului. În felul acesta, aluatul va creşte foarte bine, va fi ferit de zgomot şi curent.

După 30-40 de minute, verificaţi aluatul. Rupeţi aluatul în 20 de bucăţi egale şi, apoi, ungeţi masa cu ulei şi presăraţi şi cu puţină făină şi întindeţi fitile, le uniţi, apoi formaţi colăcelul. Se pot face simplu, dintr-un singur şnur, sau împletiţi, din şnur dublu.

Se aşază în tava tapetată cu hârtie de copt şi se mai lasă 20-30 de minute să crească. Se ung cu miere amestecată cu apă sau cu un sirop de zahăr şi se coc la foc potrivit cam 25 de minute.

Se pot unge deasupra deasupra cu miere sau sirop din zahăr (1 cana zahăr + 100 ml apa + arome şi se fierb) sau se presară cu nucă (alune, migdale) prăjită şi măcinata, susan, mac.

Vezi și: Prăjitură ieftină, de post, cu gem: Rețeta

Mâncare de cartofi cu dovlecei. Rețeta de post simplă, dar foarte gustoasă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel