Colaje textile în opera Margaretei Sterian - 120 de ani de la naşterea artistei

În an aniversar, Margareta Sterian, la 120 de ani de la naşterea artistei, Muzeul Naţional Cotroceni organizează expoziţia "Colaje textile în opera Margaretei Sterian", în colaborare cu Muzeul Județean Buzău.

Vernisajul va avea loc miercuri, 19 aprilie 2017, ora 18.00, în spaţiile medievale, în prezența doamnei Sanda Vișan, a reprezentanților instituțiilor partenere, și a altor invitați.

Prin expoziția aniversară, curatorul Raluca Băloiu aduce în centrul atenției tehnicile noi, precum şi diversele materiale experimentale utilizate de Margareta Sterian în opera textilă, pe parcursul a patru decenii de creație, din anii ‘40 până în anii ’80. Contactul artistei cu diferitele mișcări și grupări artistice asemenea Avangardei istorice, Realismului magic, Existențialismului – a dus către deschiderea orizontului tematic, tehnic, și către o abordare plastică eclectică. Deschiderea în 1969 a expoziției personale de tapiserie de la Galeriile Katia Granoff din Paris marca afilierea la deschiderea culturală internațională căreia Margareta Sterian i se alătura prin expunerea panourilor decorative realizate în tehnica colajului textil.

Elementele florale, simbolurile artei medievale românești (chivotul, ctitorii etc), fragmentele autentice din vestimentația costumului popular românesc, măștile, elementele din arhitectura citadină se regăsesc în lucrările sale de grafică prezente în expunere. Câteva fotografii biografice vin să întregească expunerea alături de lucrările de tapiserie și grafică.

(w670)                 

Pictoriţa şi scriitoarea Margareta Sterian s-a născut la 16 martie 1897, în Buzău. La Şcoala Evanghelică din Bucureşti, unde a urmat cursurile liceale, l-a avut ca profesor de română pe Ioan Slavici. A studiat apoi la Paris pictura, arta decorativă şi istoria artei la Academia Ranson şi la École du Louvre. La întoarcerea în ţară, în vara anului 1929, în cadrul Seminarului de sociologie, etică şi politică al Universităţii Bucureşti, a luat parte la campania monografică de la Drăguş, condusă de profesorul Dimitrie Gusti. În acelaşi an, în decembrie, a participat la expoziţia organizată de Seminar, expunând şase portrete de ţărani şi copii din Drăguş. De asemenea, prima expoziţie personală a artistei, de la Sala Mozart din Bucureşti, a rămas deschisă publicului până în ianuarie 1930. În cadrul acesteia, pictoriţa a expus peisaje, naturi statice şi 30 de lucrări din ciclul de portrete „Copiii din Drăguş". În 1937, artista a primit medalia de bronz pentru pictură la Expoziţia Internaţională a Artelor şi Industriei din Paris. Alături de peisaje, portrete şi naturi statice, opera sa se compune şi din artă decorativă, ceramică, ilustraţie de carte şi frescă. Pentru opera plastică, a primit Premiul Ministerului Artelor pentru pictură în 1930 şi Premiul Special al Uniunii Artişilor Plastici din România, în 1985. Din 1993, Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti acordă în fiecare an premiul „Margareta Sterian" pentru cea mai bună expoziţie a anului. Debutul editorial al artistei a avut loc în anul 1945, odată cu publicarea culegerii „Poezii". Acesteia i-au urmat volumele „Poeme" (1969), „Evocări de călătorie" (1971) şi romanul „Castelul de apă" (1972). Autoarea a semnat, de asemenea, traduceri din engleză a unor opere esenţiale de Walt Whitman, Edgar Allen Poe şi T. S. Elliot. În 1947, apărea volumul „Antologia poeziei americane moderne", în traducerea Margaretei Sterian. Cartea a fost interzisă iniţial de regimul comunist dar reeditată, începând cu 1974. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel