Economistul Mircea Coșea a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre efectele pe plan global pe care le provoacă fisurile imobiliare din China. După colapsul Evergrande, de la finalul lunii septembrie, Kaisa Group a ratat o plată, iar tranzacționarea pe bursa din Hong Kong a fost suspendată.
Au fost ridicate noi preocupări cu privire la sectorul imobiliar din China, după ce Kaisa Group a devenit cel mai recent dezvoltator care a ratat o plată către investitori. Kaisa a spus că se confruntă cu presiuni fără precedent asupra finanțelor sale din cauza pieței imobiliare provocatoare.
Acesta vine în timp ce dezvoltatorul rival Evergrande Group încă se frământă sub greutatea a peste 300 de miliarde de dolari (222 de miliarde de lire sterline) din datorii. Criza de la Evergrande a declanșat temeri cu privire la colapsul său potențial care ar putea trimite unde de șoc pe piețele globale.
Tranzacționarea acțiunilor Grupului Kaisa și a trei dintre unitățile sale a fost suspendată vineri în Hong Kong, după ce una dintre companiile sale a ratat o plată pentru un produs de gestionare a averii (citește mai mult AICI).
În acest sens, l-am contactat pe economistul Mircea Coșea, pentru a ne oferi detalii despre efectele pe care evoluția pieței imobiliare din China le poate avea pe plan global:
„China a aplicat un mix de politici de piață capitaliste cu o reglementare foarte strictă din partea autorităților, în speță a Partidului Comunist Chinez. Piața din China nu a fost totdeauna, din punct de vedere al dezvoltării ei, reglementată de legile adevărate ale pieței, ci a fost sub autoritatea administrației. Or, acum apar niște probleme importante și anume această dezvoltare forțată pe care China a făcut-o în imobiliar, prin importuri masive de materiale de construcții, în tot ceea ce înseamnă acele orașe fantomă în care nu locuiește nimeni. Acum începe să reprezinte o problemă pentru că acele construcții nu pot fi valorificate.
Piața internă a Chinei, a imobiliarului, nu permite din punct de vedere al veniturilor pe care populația Chinei le are, utilizarea acestor construcții gigantice în vederea recuperării investițiilor făcute și apare o astfel de problemă. Inițial, am văzut-o cu cealaltă mare companie chineză, Evergrande (citește AICI), iar acum cu a doua, Kaisa Group“, precizează Mircea Coșea.
„China a practicat o dezvoltare forțată a sectorului imobiliar, sub niște directive de natură politică, dar mersul adevăratei piețe nu a corespuns. Pe cale de consecință, investițiile făcute au rămas fără acoperire în momentul de față.
Va fi afectată toată economia globală pentru că, în momentul de față, China este unul dintre cei mai mari jucători din punct de vedere al consumului de bunuri de capital, al importului și exportului. Deci, orice încetinire a ritmului acestor lanțuri internaționale de valoare va duce la efecte în toate țările lumii. Poate nu imediat, poate nu la fel peste tot, dar efectele vor fi simțite“, a precizat, în exclusivitate pentru DC News, economistul Mircea Coșea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci