Dr. Bogdan Marțian, medic chirurg și directorul medical al Spitalului Sanador, a vorbit despre apendicectomie, cea mai frecventă operație chirurgicale, dar și motivele pentru care acum colecistectomia laparoscopică a trecut pe primul loc în rândul operațiilor chirurgicale.
”Pe vremea mea, cea mai obișnuită, cea mai frecventă operație în chirurgia abdominală era apendicectomia. Nu scăpai cu apendicele întreg dacă te durea burta. Se mai intervine azi”, l-a întrebat Val Vîlcu pe dr. Bogdan Marțian, șeful secției de chirurgie generală și directorul medical al Spitalului Clinic Sanador, în cadru Interviurilor DC News și DC Medical.
”Se mai intervine, atunci când este nevoie. Pe vremea pe care o evocați și care cred că în bună măsură coincide cu vremea în care începeam și eu meseria, exista un soi de butadă care spunea următoarele: Colica renală se tratează în doi timpi. Primul timp este apendicectomia, al doilea timp este tratamentul pentru piatra de la rinichi, colica renală dreapta. Era o glumă neagră și amară. Adrevărul este că se exagera cu indicația pentru apendicectomie.
Exagerarea aceasta cred că provenea, pe de o parte, din dorința unora de a opera, pe de altă parte, din faptul că apendicita acută, forma severă, dacă este temporizată, fie și puțin timp, de câteva ore, de până într-o zi, poate să se transforme într-o formă severă, cu peritonită, cu sepsis și, cu consecințe extrem de grave.
Și atunci, de teama unui astfel de eveniment se opera mai repede. Nu existau modalități sau erau foarte restrânse pentru identificarea apendicitelor acute, acute, în sensul că nu se făceau proteina C-reactivă și procalcitonina care indică riscul de sepsis, pe de altă parte CT-urilor erau foarte puține. Erau puține aparate și erau rezervate cazurilor considerate mai complicate. Astăzi se mai operează apendicita acută, dar foarte puține cazuri în care indicația este îndoielnică”, a explicat dr. Bogdan Marțian.
”A devenit însă cea mai frecventă operație în chirurgie, colecistectomia laparoscopică, pentru că este o operație relativ ușoară, cu riscuri foarte mici de complicații, post operatorii, și pentru că indicația pentru extirparea veziculei biliare purtătoare de calculi, deși discutabilă între specialități, rămâne în continuare.
Discutabile între specialități, interniștii gastro-enterologi nu recomandă extirparea veziculei biliare purtătoare de calculi, dar orice veziculă biliară purtătoare de calculi presupune riscul unor complicații. Poate să facă o colecistică acută, poate să facă o perforație de veziculă biliară, poate să facă peritonită biliară care este o formă foarte gravă de peritonită., poate să facă icter mecanic dacă una dintre pietre pleacă pe canalul cistic, poate să apară pancreatită acută, care este o boală totalmente imprevizibilă.
Din fericire majoritatea cazurilor sunt cazuri simple, dar există forme acute, există și forme supra-acute, iar la acestea din urmă mortalitatea depășește 80%, indiferent ce am face”, a mai spus medicul chirurg.
De asemenea, a mai precizat medicul, ”o formă foarte severă” în cazul persoanelor purtătoare vreme îndelungată de calculi biliari, ”se apreciază că dacă aceștia stau mai mult de 15 ani, pe loc, riscul de face cancer de vezică biliară este mare, mai mare decât la restul populației.
Or, cancerul de vezică biliară este de la bun început, aproape întotdeauna, de la bun început însemnând de când îl descoperim, este aproape întotdeauna un cancer avansat, pentru că vezica biliară este lipită de ficat și cancerul avansează la ficat”.
Mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News