Colegiul Pacienților, consideră urgentă și oportună introducerea contribuției personale pentru serviciile de spitalizare continuă dar crede că ar fi de evaluat perspectiva extinderii acestei practici către serviciile de ambulatoriu și paraclinice.
Într-un comunicat remis presei de Colegiul Pacienților se arată: "Contribuția personală este o soluție bine venită pe termen mediu pentru zona de spitalizare continuă unde introducerea ei va avea efecte benefice asupra tuturor părților implicate imediat. Starea de fapt din spitalele publice este efectul tarifelor subevaluate plătite de către casa de asigurări spitalelor, tarife ce rar acoperă costurile intervențiilor făcând imposibilă asigurarea tuturor consumabilelor, medicamentelor, întreținerea corespunzatoare a spațiilor, mentenanța echipamentelor, retehnologizarea, etc. Inițiativa Ministerului Sănătății de introducere a conceptului de contribuție personală în infrastructura privată va restaura dreptul pacientului asigurat de a alege liber furnizorul de servicii spitalicești fără a renunța la drepturile lui de asigurat în sistemul public. Faptul că unii pacienți vor alege să își rezolve nevoile medicale în spitalele administrate de mediul privat va avea efecte benefice în spitalele publice scăzând presiunea asupra acestora și cel mai probabil consumabilele, medicamentele și dispozitivele medicale vor ajunge pentru mai mulți pacienți".
"Pe de altă parte introducerea contribuției personale pentru serviciile din ambulatoriu și paraclinice (analize, imagistică, testări diverse) ar fi de analizat întrucât ar putea avea efecte mai puțin favorabile asupra acesibilității populației la servicii medicale de bază. Pentru ambulatoriu, introducerea contribuției personale, deși necesară furnizorilor atât de stat cât și privați nu este o soluție acceptabilă pentru pacienți în contextul actualului pachet de bază. Este de datoria CNAS să vină cu o politică de prețuri sustenabilă și care să stopeze plecarea medicilor de familie și a specialiștilor din ambulatorii pentru a lucra în spitale și cabinete scolare unde salariile sunt duble și muncă mai puțină sau în străinătate. Fără un ambulatoriu dezvoltat, atractiv pentru medic și pacient, calitatea actului medical nu va cunoaște o îmbunătățire și aglomerația din spitale nu va disparea. În acest sens propunem creșterea valorii punctului de decontare a serviciilor medicilor pentru medici specialiști și medici de familie la cel puțin 4.00 lei precum și reevaluarea numărului de puncte pe zi la care are acces un specialist modelate pe specificul fiecarei specialități dar și numărul de puncte alocat pentru anumite servicii este impetuos necesară pentru creșterea calității și disponibilității serviciilor de ambulatoriu.
Referitor la serviciile paraclinicie invităm toate părțile la dialog având în vedere că accesul pacientului este deja foarte limitat printr-o dublă plafonare:
a) un plafon financiar în limita căruia sunt disponiblie aceste servicii
b) o plafonarea a gamei de investigații printr-o listă foarte limitată de teste decontate
În contextul extinderi numărului de teste sau de eliminare a plafoanelor introducerea unei contribuții personale ar putea reprezenta o soluție de compromis", se arată în comunicatul de presă.
"În concluzie Colegiul Pacienților susține introducerea într-o primă etapă a contribuției personale pentru serviciile de spitalizare continuă efectuate în infrastructura privată și propune Ministerului Sănătății să fie explicit în legislație pe acest subiect. Colegiul Pacienților are capacitatea și își exprimă disponibilitatea de a participa cu propuneri constructive în cadrul unui dialog extins cu Ministerul Sănătății, CNAS, reprezentanții furnizorilor publici și privați de servicii medicale pentru găsirea unor soluții fezabile și pentru serviciile de ambulatoriu și paraclinice care să nu afecteze accesibilitatea pacienților cu posibilități financiare reduse la aceste servicii", se arată în încheiere.
Vezi și: Coplată pentru serviciile medicale. Precizările ministrului Sănătății
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu