Conflictul care a izbucnit în interiorul Colegiului Psihologilor din România, odată cu alegerea noii conduceri, pare departe de final.
Lucrurile nu au intrat pe un făgaș normal la Colegiului Psihologilor. Ștefan Iulian Laurențiu, care s-a prezentat drept director general, a venit cu acuzații noi.
„E o poveste mai lungă, care a culminat ieri (n.r. joi) cu blocarea conturilor. Există un grup care a încercat preluarea Colegiului Psihologilor. Au publicat în Monitorul Oficial un act fals. Noi am depus plângere. Pe baza actului, ei au încercat să se legitimeze peste tot și au trimis către toate instituțiile, cu toate că în acest moment există mai multe procese penale, civile", a declarat, pentru DC News, Ștefan Iulian Laurențiu.
„Cu ajutorul documentului, practic, încearcă acum, împotriva hotărârilor judecătorești definitive și irevocabile, să se legitimeze. Acest document nu are cum să țină loc de hotărâre judecătorească", susține Ștefan Iulian Laurențiu.
„Suntem într-o situație incredibilă"
„Oamenii aceștia au blocat conturile. Nu știm ce se întâmplă în momentul de față cu conturile acestea. Suntem într-o situație incredibilă. S-au blocat plățile. E ceva incredibil. Am formulat plângere penală, contestație etc, încercăm să recuperăm absolut toate documentele și să anulăm ceea ce s-a întâmplat. Chestiunile au decurs ca într-o cascadă", a mai declarat acesta, reiterând că s-a publicat „un act care nu are niciun fel de legitimitate. Avem hotărâri judecătorești prin care se arată că grupul acesta nu este legitim".
„Au pus la punct un plan"
În acest context, am luat legătura cu avocatul Daniel Fenechiu, care a făcut o serie de precizări privind acuzațiile lansate. „Colegiul Psihologilor este o organizație profesională care grupează 20.000 de psihologi și care, potrivit Legii 2213/2004, are stabilite foarte clar care sunt atribuțiile organizatorice ale structurii de coordonare a psihologilor și are și procedurile care trebuie să se desfășoare acolo, și aici mă refer la proceduri de conducere și coordonare, proceduri administrative și, evident, proceduri de alegere a organelor de conducere.
Potrivit legii, din patru în patru ani, se organizează alegeri în care sunt aleși în funcție președintele și membrii Comitetului Director. În 2017, pe 19 aprilie, a expirat mandatul de președinte al lui Mihai Aniței și al structurilor de conducere. Motiv pentru care s-a organizat Congres al lor, care este Convenția Națională, pe data de 15 iunie, când au fost aleși ca președinte profesorul Dafinoiu și încă 47 de membri ai Comitetului Director, în formular mai sunt și președinți ai organizațiilor județene.
Domnul Ștefan Laurențiu Iulian nu a fost de acord cu această chestiune și, împreună cu fostul președinte, domnul Mihai Aniței, au pus la punct un plan prin care să preia ei conducerea", a declarat, pentru DCNews, Daniel Fenechiu.
„Între timp, s-a terminat un proces..."
Acesta susține că „domnul Aniței a făcut o serie de adrese către Monitorul Oficial, și o grămadă de plângeri penale, și de cereri în instanță, și așa mai departe, și a reușit să blocheze publicarea în Monitorul Oficial. Între timp, s-a terminat un proces în care instanța de judecată a apreciat că hotărârea prin care s-a dispus convocarea Congresului este o hotărâre prezumată legal. Secretariatul general al Guvernului a analizat hotărârea judecătorească și documentele care se regăseau în cele două dosare, respectiv dosarul conducerii în frunte cu profesorul Dafinoiu și dosarul celor care încercau să conteste totul, și au dispus publicarea în Monitorul Oficial a respectivei hotărâri a Convenției Naționale. Acest lucru s-a întâmplat pe 17 ianuarie".
„Este baricadat în sediu"
Fenechiu a declarat că, „după această dată, reprezentanții legitimi s-au dus în sediu pentru a-și prelua activitatea. Țin să precizez că, începând cu luna aprilie și până astăzi (n.r. vineri, 2 februarie), Laurențiu Ștefan este baricadat în sediu. Există o firmă de pază care vă întreabă scopul și durata vizitei. Dacă Laurențiu Ștefan vrea să vă primească, vă primește. Dacă nu, nu. Deci s-a baricadat în sediu, ajutat de o parte din angajați, nu toți, o parte.
Ca urmare a publicării în Monitorul Oficial a hotărârii Convenției Naționale, noile structuri și-au intrat în rol. Au notificat toate organele administrației publice locale și toți partenerii cunoscuți ai Colegiului Psihologilor", a spus Daniel Fenechiu.
În ceea ce privește conturile blocate, a spus că „nimeni nu a oprit, nu a blocat conturile. Conturile sunt administrate de conducerea legală".
Contract de muncă
„Domnului Ștefan i s-a desfăcut contractul de muncă pe data de 13 iulie 2017. În ciuda faptului că i s-a desfăcut contractul de muncă și a fost notificat, domnia sa continuă să semneze comunicate în calitate de director general al Colegiului Psihologilor din România. Aici este cel puțin o problemă elementară de logică. În contextul în care tu te judeci, recunoscând că ai la cunoștință faptul că ți s-a desfăcut contractul de muncă și semnezi cu Colegiul Psihologilor, e o problemă", a spus Fenechiu, punctând că „avem încredere în justiție".
„Este o problemă de timp, până când toate ițele acestei chestiuni se vor desluși așa cum trebuie", a mai declarat acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News