Dr. Constantin-Edmond Cracsner, Președintele Colegiului Psihologilor din România, a făcut public mesajul instituției pe care o conduce vis-a-vis de proiectul de hotărâre a Guvernului și noile propuneri comune ale Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Colegiul Psihologilor din România a trimis o notă oficială, în scris, prin care reproșează Executivului decizia de reducere a bugetului alocat pe 2024 pentru decontarea serviciilor de asistență medicală primară, serviciilor de asistența medicală ambulatorie de specialitate clinice și paraclinice, precum și serviciilor de asistență medicală stomatologică.
"Colegiul Psihologilor din România își exprimă profunda îngrijorare și nemulțumire atât față de proiectul de hotărâre a Guvernului României, cât și față de propunerile comune ale Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate care, în esență, reduc dramatic bugetul alocat în 2024 față de 2023, pentru decontarea serviciilor de asistență medicală primară, serviciilor de asistența medicală ambulatorie de specialitate clinice și paraclinice, precum și serviciilor de asistență medicală stomatologică. În acest sens, semnalăm scăderea valorii garantate unice pe țară a punctului pentru plata pe serviciul medical de la 4,5 lei la 3,3 lei, categorie în care intră și psihologii.
Aceste scăderi ale valorilor, privind decontarea serviciilor pentru sănătatea populației asigurate, afectează în mod inevitabil nu doar profesioniștii din domeniul asistenței medicale, ci și profesioniștii care asigură serviciile conexe actului medical, implicit psihologii cu drept de liberă practică în specialitățile psihologie clinică, psihoterapie, consiliere psihologică, psihologie educațională, consiliere școlară și vocațională și psihopedagogie specială. Prin urmare, această scădere dramatică a valorii punctului de decontate „per capita” sau „per serviciu medical” pune sub semnul întrebării viabilitatea profesională și calitatea serviciilor oferite atât de medici și asistenți medicali, cât și de psihologii care asigură servicii de sănătate conexe actului medical.
Chiar dacă argumentul autorităților, implicate în fundamentarea acestei decizii, este considerat a fi consecința repartiției reduse a bugetului alocat pentru decontarea serviciilor medicale, responsabilitatea asigurării finanțării optime a sistemului de sănătate le aparține în totalitate. Scăderea semnificativă a tarifelor pentru decontare face practic imposibilă furnizarea de servicii psihologice de calitate în cadrul sistemului de sănătate de stat, generând o lipsă semnificativă a motivației profesionale, pentru psihologii aflați în contract cu medicii, punând în pericol bunăstarea beneficiarilor acestor servicii de sănătate.
Colegiul Psihologilor din România consideră această decizie drept o injustiție majoră față de profesioniștii din domeniul sănătății mintale, precum și un pas înapoi în asigurarea accesului la îngrijirea sănătății mintale pentru cetățenii României. Scăderea tarifelor subminează nu doar sustenabilitatea profesională a psihologilor, dar și calitatea asistenței psihologice oferite pacienților. Această măsură îi condamnă pe beneficiari la o lipsă acută de acces la servicii esențiale pentru sănătatea lor mintală, într-un moment când nevoia de suport psihologic este în creștere.
Colegiul Psihologilor din România face apel la Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate să reconsidere această decizie și să colaboreze cu profesioniștii din domeniul asistenței medicale și psihologiei, pentru a găsi soluții viabile, care să respecte drepturile și nevoile tuturor părților implicate. Totodată, este esențial ca Guvernul României să înțeleagă importanța investiției în sănătatea fizică și mintală a populației și să asigure un nivel adecvat de finanțare, care să reflecte această prioritate.
Colegiul Psihologilor din România rămâne angajat în protejarea drepturilor și intereselor atât ale membrilor săi, cât și și ale beneficiarilor lor. Ne angajăm într-un dialog continuu cu autoritățile statului, pentru a ne asigura că serviciile de psihologie, ca parte a serviciilor de sănătate publică, rămân accesibile și de înaltă calitate pentru toți cetățenii României" a transmis Dr. Constantin-Edmond Cracsner, Președintele Colegiului Psihologilor din România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News