Nivelul de colesterol poate fi ținut în frâu și cu ajutorul alimentelor și, mai mult decât atât, poate proteja și inima.
Publicitate
Cateva trucuri mici, simple pentru regimul alimentar, alaturi de exercitiile necesare si alte obiceiuri sanatoase pot fi de mare ajutor in scaderea nivelului de colesterol.
Fulgi de ovaz și de tărâțe
Ovazul contine fibre solubile, ce scad lipoproteinele cu densitate mica, adica colesterolul "rau". Fibrele solubile se gasesc si in alte alimente, precum fasole, mere, pere, prune si orz.
Regimul rapid care scade colesterolul
Fibrele solubile pot reduce absorbtia colesterolului de catre sistemul circulator. Consumul de cinci pana la zece grame pe zi scade considerabil nivelul ridicat al colesterolului. Daca mai adaugati sifructe, aportul creste cu patru grame de fibre.
Pește
Consumul de peste gras poate fi bun pentru inima, datorita nivelului ridicat de omega 3, ce poate reduce presiunea sangvina si riscul aparitiei cheagurilor de sange. Pentru persoanele care deja au suferit atacuri ale inimii, uleiul de peste reduce considerabil riscul unei morti subite. Acesta ar trebui gatit pe gratar.
Nuci, migdale și altele
Acestea reduc nivelul colesterolului din sange. Bogate in acizi polisaturati, nucile, de asemeni, ajuta si la sanatatea vaselor de sange. Consumul de 40 de gr pe zi previne si riscul aparitiei uneiboli de inima. Acestea nu trebuie sa fie sarate. Ar fi o idee buna ca in loc sa folositi branza, carne sau crutoane pentru salata sa adaugati o mana cu nuci sau migdale.
Uleiul de masline
Uleiul de masline contine un mix de antioxidanti care poate sa scada nivelul colesterolului "rau", dar totodata sa-l pastreze la un nivel potrivit pe cel bun. Incercati sa folositi doua lingurite de ulei pe zi in loc de alte grasimi, pentru a-i resimti beneficiile aduse sanatatii inimii. Pentru a introduce uleiul in alimentatie va puteti praji legumele sau puteti face un dressing pentru o salata.
Efectele sunt si mai evidente daca alegeti ulei de masline extra-virgin; ceea ce inseamna ca acesta este mai putin procesat si contine mai multi antioxidanti sanatosi.
Alimente cu adaos de plante
Alimentele sunt acum disponibile si cu o fortifiere pe baza de steroli si stanoli- substante ce se gasesc in unele plante si ajuta la blocarea absorbtiei de colesterol. Sucul de portocale si iaurturile cu un adaos din steroli poate reduce colesterolul cu mai mult de 10%, potrivit sanatate.bzi.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu