Cercetătorii americani au descoperit că, atunci când depășește un anumit nivel, colesterolul „bun” sau HDL colesterolul favorizează riscul apariției bolilor cardiovasculare, contrar efectului protector pentru inimă și vasele de sânge, așa cum este cunoscut. Este cel mai recent studiu pe acest subiect.
Orice lucru bun poate deveni dăunător dacă este în exces. Așa se întâmplă și în cazul colesterolului „bun”, după cum au constatat cercetătorii de la Universitatea Emory din SUA, care au descoperit că un nivel prea ridicat de lipoproteine de înaltă densitate (HDL - high density lipoprotein) se asociază cu un risc acut de infarct și deces. Studiul a fost prezentat în cadrul Congresului European de Cardiologie 2018 de la Munchen.
HDL colesterolul este considerat un compus benefic pentru că el este implicat în transportul colesterolului „rău” (LDL) către ficat, unde este degradat și apoi eliminat. De aceea, colestrolul „bun” contribuie la reducerea riscului de ateroscleroză (boala care duce la obstrucția arterelor).
Dar ce se întâmplă atunci când colesterolul „bun” este prea mare?
Pentru a afla răspunsul la această întrebare, cercetătorii au monitorizat 5.965 de persoane, cu vârsta medie de 63 de ani. Majoritatea sufereau de o boală cardiacă. Participanții au fost împărțiți în 5 grupe, în funcție de nivelul HDL colesterolului: sub 30 mg/dl în sânge, 31-40 mg/dl, 41-50 mg/dl, 51-60 mg/dl și peste 60 mg/dl. După o perioadă de 4 ani de monitorizare, 13% dintre participanți au decedat din cauza unei boli cardiovasculare.
Un nivel optim al colesterolului „bun”
Oamenii de știință și-au dat seama că persoanele cu cel mai mic risc de deces aveau un nivel al colesterolului „bun” cuprins între 41 și 60 mg/dl. Acesta este considerat nivelul optim al colesterolului „bun”. Dincolo de această limită, riscul este major.
Un nivel al HDL colesterolului peste 60 mg/dl este asociat cu o creștere de 50% riscului de infarct și deces în raport cu persoanele al căror colesterol „bun” este optim.
Studii suplimentare sunt necesare pentru a elucida acest paradox al colesterolului „bun”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu