Un studiu recent arată cât de periculos este colesterolul ridicat pentru celulele canceroase și pentru tumori.
Publicitate
O echipă de cercetători a descoperit modul în care celulele cancerului mamar folosesc colesterolul pentru a dezvolta toleranţă la stres, devenind astfel rezistente în timpul procesului de metastază, relatează ScienceDaily, scrie Agerpres.
Nivelurile ridicate ale colesterolului sunt asociate cu riscul mai mare de apariţie a tumorilor mamare şi cu un prognostic mai puţin optimist în majoritatea tipurilor de cancer, însă această asociere nu a fost pe deplin înţeleasă.
Într-un studiu publicat online la 24 august în revista Nature Communications, o echipă de cercetători condusă de Duke Cancer Institute a identificat mecanismele angrenate în acest proces, descriind modul în care celulele cancerului de sân se folosesc de colesterol pentru a dezvolta toleranţă la stres, devenind astfel imune la moarte în timp ce migrează de la locul tumorii iniţiale.
"Majoritatea celulelor canceroase mor în timp ce încearcă să se metastazeze - este un proces ce implică mult stres", a declarat autorul principal Donald P. McDonnell, profesor în cadrul Facultăţii de Medicină a Universităţii Duke din Statele Unite.
"Puţinele (celule) care nu mor au această capacitate de a depăşi mecanismul de moarte celulară indusă de stres", a adăugat specialistul. "Colesterolul a avut un rol esenţial în alimentarea acestei abilităţi", a precizat el.
McDonnell şi colegii săi şi-au bazat studiul pe cercetări anterioare efectuate în laboratorul lor, concentrându-se pe asocierea dintre nivelul ridicat de colesterol şi cancerele de sân şi ginecologice cu status pozitiv pentru receptori de estrogen. Aceste studii au concluzionat că aceste cancere alimentate de hormonul estrogen au profitat de pe urma unor derivaţi ai colesterolului care acţionează precum estrogenul, stimulând dezvoltarea tumorilor.
Însă, a fost observat un paradox în cazul tumorilor mamare cu status negativ pentru receptori de estrogen. Aceste tipuri de cancer nu sunt dependente de estrogen, însă nivelul ridicat de colesterol a fost asociat cu un prognostic negativ, ceea ce sugerează că un mecanism diferit este implicat.
În acest studiu, care a implicat linii de celule canceroase şi modele de şoareci, cercetătorii de la Universitatea Duke au descoperit că celulele canceroase migratoare se folosesc de colesterol ca răspuns la stres. Majoritatea mor. Însă, cele care supravieţuiesc dezvoltă o "super-putere" care le face capabile să reziste feroptozei, un proces natural în care celulele mor sub efectul stresului. Aceste celule canceroase rezistente la stres proliferează şi se deplasează cu uşurinţă în procesul de metastază.
Acest fenomen se pare că se manifestă nu doar în cazul celulelor canceroase cu status negativ pentru receptori de estrogen, ci şi în alte tipuri de tumori, inclusiv melanom.
"Dezvăluirea acestei căi a evidenţiat noi abordări care ar putea fi utile pentru tratamentul bolilor în stadiu avansat", a declarat McDonnell.
"Există terapii contemporane în curs de dezvoltare care inhibă calea pe care am descris-o. Demn de remarcat, aceste descoperiri scot în evidenţă motivul pentru care reducerea nivelului colesterolului - fie folosind medicamente, fie prin modificarea alimentaţiei - este o idee bună pentru o stare mai bună de sănătate", a precizat cercetătorul.
Studiul a fost finanţat de Programul pentru Cercetarea Cancerului de Sân (BCRP) al Departamentului Apărării din Statelor Unite şi Institutul Naţional de Sănătate (NIH), agenţie a guvernului american.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News